Veelgestelde vragen

Dagelijks krijgen wij van huurders telefoontjes en mailtjes met vragen over allerlei zaken. Veel vragen komen regelmatig terug. Een greep uit de veelgestelde vragen staat hieronder. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op!

Vragen over de huurverhoging

Kijk op de aparte pagina hierover.

Ik heb een probleem (met Vestia), hoe los ik het op?

We gaven een workshop hierover en vatten die samen in dit artikel. Het is een lang artikel met tips, do’s en dont’s en doorverwijzing naar de Huurcommissie. U kunt ons altijd benaderen voor advies over (uw) huurrecht of situatie. Normale vragen beantwoorden we binnen 1-2 werkdagen, als de probleemstelling complex is kan het langer duren.

 

Hoe kan ik een bewonerscommissie oprichten?

Een hele goede vraag en top initiatief! Zorg dat je aan de randvoorwaarden voldoet en neem contact op met Vestia sociaal beheer. De bewonerscommissie krijgt één contactpersoon bij hun vestiging van Vestia en daarmee vindt overleg plaats. Meer hierover staat op de Vestia website want Vestia moet bewonerscommissies (in oprichting) ondersteunen. Wij bieden daarnaast scholing, uitleg en tips voor bewonerscommissies en uitleg over de samenwerkingsovereenkomst en kruisjeslijst, waar de rechten en plichten van bewonerscommissies onderdeel van uitmaken.

 

Kan ik me bij jullie aansluiten?

Ja zeker. Kijk bij onze vacatures, alleen informatie ontvangen kan natuurlijk ook met een inschrijving voor onze mailing.

 

Wat doen jullie met ingekomen mail?

We beantwoorden alle mail. In veel mails staan huurdersvragen over rechten van huurders of problemen waar huurders tegen aan lopen, in dat geval geven we tips en wijzen we de juiste procedures aan, soms duiken we zelf in het wetboek om iets uit te zoeken. We maken ook een analyse van ingekomen mail. Als bepaalde vraagstukken of problematische situaties opvallend vaak voorkomen dan ondernemen we actie richting Vestia. Dit doen we nooit zonder toestemming van de mailer.

 

Hoe worden jullie betaald?

Op dezelfde manier als bewonerscommissies maakt de Huurdersraad aanspraak op financiering door Vestia, de overheid stelt dit met de Overlegwet verplicht. Overigens heeft Vestia daarbij net zoals bij de bewonerscommissies géén inhoudelijke inmenging op onze activiteiten en mening. Ons personeel is niet in dienst bij Vestia.

 

Waar vind ik jullie jaarverslag/statuten/jaarplan?

Rechtsboven deze website staat de optie ‘zoeken in de website’ . Een deel van de stichtingsstukken staat ook onder het kopje achtergrond. Het jaarplan en jaarverslag staat onder het kopje onderwerpen.