Cursussen

Energiecoaches

Zoetermeer: Meld je aan voor de cursus energiecoach, najaar 2022! Klik hier.

Delft: Meld je aan voor de cursus energiecoach bij 015 Duurzaam! Klik hier.

Bewonerscommissies & klankbordgroepen

Speciaal voor Vestia-huurders die lid zijn van een bewonerscommissie of klankbordgroepen én voor huurders die geïnteresseerd zijn in het oprichten van een bewonerscommissie/deelname in een klankbordgroep bieden wij in samenwerking met de Woonbond gratis cursussen aan. Deze zijn live online via het internet. Lees snel verder om te zien waar de cursussen over gaan. Of geef via onderstaand formulier direct je interesse door. Je krijgt dan een uitnodiging om je in te schrijven voor een cursus voor een specifieke datum.

Er zijn nu drie cursussen: Rechten en plichten van een bewonerscommissie, De rol van de bewonerscommissie bij renovatie en sloop en Oprichten van een bewonerscommissie.

Waar gaan de cursussen over?

Cursus Rechten en plichten van een bewonerscommissie

In de wetgeving is de bewonerscommissie bekend vanuit de Overlegwet. De bedoeling van die wet is, om bewoners meer invloed op hun eigen woonomgeving te geven via het overleg met Vestia. Dan helpt het als je weet wat je rechten in het overleg zijn. Vestia heeft daar zelf ook een kruisjeslijst voor die dat duidelijk maakt.

Tegelijk moet je ook zorgen dat je een goede vertegenwoordiging van de andere bewoners bent. Dat is best lastig, want niet iedereen vindt en wil hetzelfde. Dus een paar tips hoe je dat kunt aanpakken zijn waarschijnlijk wel welkom.

Cursus De rol van de bewonerscommissie bij renovatie en sloop

Overal in het land zijn woningcorporaties en dus ook Vestia bezig om woningen te renoveren en tegelijk ook te verduurzamen. En soms is er sprake van sloop en vervangende nieuwbouw. Ingrijpende maatregelen die voor veel onrust kunnen zorgen bij de bewoners.

De rechten van bewoners om daarover mee te praten zijn belangrijk om te weten. Wat is het verschil tussen groot- onderhoud en renovatie? En wat is het gevolg daarvan voor je rechten in het overleg? We bespreken de verschillende situaties en op welke manier je als bewonerscommissie betrokken kunt blijven.

Cursus Oprichten van een bewonerscommissie

Bewonerscommissies zijn zeer belangrijk voor een wooncomplex of buurt. Als bewonerscommissie kun je namelijk zorgen voor leuke activiteiten om de sfeer in je woonomgeving te verbeteren. Je bent de officiële gesprekspartner voor Vestia in jouw complex. De bewonerscommissie gaat met Vestia in gesprek over belangrijke zaken zoals het beheer, servicekosten en onderhoud. Een bewonerscommissie bestaat uit huurders die zich op vrijwillige basis inzetten om de belangen van de huurders van hun complex te behartigen.

Waarom zou je een bewonerscommissie oprichten en hoe gaat dat?

Belangrijk daarbij is dat het werk in de bewonerscommissie leuk en motiverend is. Het is tenslotte vrijwilligerswerk. En je wilt succes boeken. Ter inspiratie beginnen we met een paar voorbeelden van behaalde successen door bewonerscommissies. En dan wil je ook wel weten hoe je een bewonerscommissie opzet in je eigen buurt, wijk of complex. Daar zijn vanuit de wetgeving en vanuit Vestia wat spelregels voor. Dat is goed om te weten, want op die manier zorg je ervoor dat je een erkend gesprekspartner van Vestia kunt zijn.

En tenslotte wil je ook dat er onderling goede afspraken zijn over hoe je gaat samenwerken en de taken gaat verdelen. Daar zijn ook wat tips over te geven.

Wat heb je nodig om de online cursus te volgen?

Om deel te nemen aan een cursus moet je huurder zijn van Vestia en beschikken over een computer of tablet met een stabiele internetverbinding. De cursus is voor de deelnemer gratis. Als een cursus vol is dan gaan we er vanuit enkele maanden later de cursus opnieuw aan te bieden. Als je je interesse hebt aangegeven, dan krijg je bericht.

Geef je interesse door met dit formulier

Je kunt je interesse opgeven op onderstaand formulier. Op het moment dat inschrijving mogelijk is voor een cursusdatum dan krijg je van ons bericht.

Interesseformulier cursussen Woonbond
Wij mailen jou zodra het mogelijk is je voor een cursus in te schrijven
Is er in jouw wooncomplex een bewonerscommissie?
Ben je lid van die bewonerscommissie?
Ben je van plan om een bewonerscommissie op te richten?