APK voor elke huurwoning van Vestia

Een APK voor elke huurwoning van Vestia

Een APK voor elke woning, die moet er komen stelt ons AR-lid Henk van der Sluis. “In de praktijk lopen huurders van Vestia er tegenaan dat ze tekortkomingen ervaren in hun woning”, begint Henk van der Sluis, lid van de Algemene Raad voor de Huurdersraad van Vestia. Zo kan een slordig verfwerk van de buitendeur, of een keuken met niet overal dezelfde tegels of een ventilatiesysteem, dat niet goed is schoongehouden van directe negatieve invloed zijn op het gevoel van woongenot bij de huurder.

Waar gaat Vestia van uit ?

En dan ontstaat de discussie, want er is natuurlijk geen sprake van dat een dergelijk huis in de zin van de woningwet onbewoonbaar is, vervolgt Henk. En toch is er onvrede.

Meten is weten. Maak het duidelijk.

Dat komt naar mijn overtuiging door het ontbreken van een duidelijke en meetbare controlelijst van waar een woning aan moet voldoen.
Ik vergelijk het met de jaarlijkse keuring van mijn auto. Een auto ondergaat een groot aantal controles, van verlichting tot bandendikte, van ruitenwisssers tot goede spiegels.

Henk van der Sluis, lid van de Algemene Raad wil een APK

Waarom gaan we dat niet doen voor woningen ?!.

Een aantal meetpunten

Henk denkt daarbij alvast aan de volgende meetpunten :

1. Metselwerk is in orde.
2. Geen asbest in de woning.
3. Isolatie van daken, vloeren en muren.
4. Dubbelglas.
5. Sluitend hangwerk van deuren en ramen.
6. Goede staat van de muren, geen scheuren.
7. Rechte en sluitende kastjes in de keuken.
8. Goed onderhoud CV.
9. Goede geaarde stopcontacten en deugdelijke electrische installatie.
10. Goede wc-installatie.
11. Goede trapopgang, ook de vlizotrap.
12. Schoon en onderhouden ventilatiesysteem.

 

Vaststelling van de huurprijs

“Nu is het zo, dat de huurprijs, die Vestia mag rekenen gebaseerd is op de volgende drie onderdelen :

– het aantal woonpunten, op grond van grootte, voorzieningen in de woning
– de waarde van de woning volgens de gemeente
– het energielabel van de woning.

Kijk je naar het eerste onderdeel, het aantal woonpunten, dan zie je dat een woning met scheuren in de muren, die slecht geschilderd is en beschikt over een matig ventilatiesysteem een even hoge huur heeft als een woning zonder de genoemde tekortkomingen. En dat is niet eerlijk. Dat wil ik voorkomen” ,  besluit Henk.

Doe mee, want vind jij ?

Doe mee aan deze discussie. We willen graag weten hoe jij er als huurder van Vestia over denkt. Geef je reactie weer onderaan dit bericht in de rubriek Reageren ?

 

Tags: ,

8 Antwoorden op “APK voor elke huurwoning van Vestia”

 1. Dit is iets waar wij als gezin al een poos tegen aan lopen. Aankaarten bij vestia hebben we gedaan maar iets doen ho maar. Er werd o.a. Gezegd dat de scheuren in het plafond scheuren in de witkalk waren. In de dragende muren van de flat zitten ook scheuren. Ook ervaren wij een slechte geluids isolatie. Met de balkondeur dicht kunnen we nog meegenieten met wat er buiten gebeurd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus een APK voor vestia woningen graag maar dan wel door een onafhankelijke partij

 2. Best een goed idee. Maar ik denk dat het praktisch niet uitvoerbaar is. Het bezit van Vestia bestaat uit wooneenheden van zeer uiteenlopende staat. Bovendien is de term “woongenot” voor een ieder anders. Ik vind dat Vestia zich meer als sociale verhuurder op moet stellen en zich telkens af moet vragen hoe de Huurder het beleefd en niet wat het voor de verhuurder (vestia) oplevert. Een echte overtuigde sociale verhuurder heeft geen APK nodig, maar een echt sociaal beleid.

 3. René jutjens

  Apk mooie gedachte,denk dat hier in Delft dan toch nog veel moet gebeuren.
  Isolatie slecht,energie rekening te hoog,electra achterstallig enz enz.
  Bureau geweest voor te kijken of de woningen wel voldoen,tot op heden niks meer er van gehoord,zou toch wel willen weten wat voor advies daar uit is gekomen van dat rapport.

 4. Dit is heel hard nodig. De reactie van Vestia bij enkele kapotte tegels in de badkamer en keuken. Als ze maat gelijk is, dan maakt de kleur niet uit als het maar heel is. Cosmetisch oogpunt is niet belangrijk. Houd je de keuken en badkamer, wc netjes bij dan krijg je niets nieuws. Argument dat het “heel”en schoon is dan wordt er niets vernieuwd, dat het zwaar verouderd is en met schroeven aan elkaar hangt maakt niets uit. Aan duurzaamheid wordt niets gedaan, omdat we niet in het kerngebied wonen. Renovatie is helemaal niet aan de orde. Ons huis heeft energielabel E en is het buiten 30 graden dan is het binnen ook 30 graden en omgekeerd. Wij hebben ook de pech voor de huurprijs dat we hier allemaal een huis hebben met een mooie voor en achtertuin. De WOZ-waarde is dus ook schandalig hoog. Vestia lacht wel! Hoge huren en geen onderhoud

 5. D J E Zeegers

  Zit al 2,5 jaar met boven buren die een krakende en piepende vloer hebben, zonder de juiste isolatie.
  Ben bij geschillencommissie geweest… tot eigen advocaat aan toe… Jullie zijn gewoon te broert om te komen luisteren. Jullie liegen alles aan elkaar, de vloer zou geschroefd worden… is nooit gebeurt… en volgens jullie is het nu gespijkert,… als of ik dat niet gehoord zou hebben… Ik heb geen vertrouwen in niks met Vestia er voor…

 6. P.Mewalal

  Bijna 2,5 jaar probeer ik mijn verzakte tegels van de achtertuin te laten repareren, de laaste 7 maanden constant bezig geweest en tot op heden geen resultaat! Vestia komt hun afspraken niet na! En er wordt heel slordig gewerkt! Mijn toilet kraan lekt behoorlijk! Wordt ook niks aangedaan! Krakende trappen! Veel om op te noemen! Tegels voor de voordeur ligt schuins! Een paar keer bijna uitgegleden!

 7. cobus spierings

  ik denk dat ik voor mn huis te veel huur betaal……wat ik zou willen is dat er iemand zou komen kijken/meten of dat zo is…..heb zelf weleens een meting gedaan die op punten werkt……een uitprint van de huurcommisie en daar kwam uit dat ik zeker teveel betaal…..al een jaartje of 7…..heb dat bij mn huurbaas neer gelegd en die beweert dat ik het mis heb…..ik huur particulier……bestaat er zoiets van een onafhankelijk bedrijf/instantie die dat doet?…..

 8. Belinda Beikes

  Sinds kort hebben we een vrije sector huurwoning gehuurd van Vestia. Een en al ellende en vooral teleurstelling. Het gaat van lekkage tot tocht, beschadigde kozijnen ,slecht stucwerk. En dan ook nog te vies voor woorden en een keuken die beschadigd is. Morgen overleg met Vestia hierover. En we zijn strijdbaar. Willen dat alles geregeld wordt. Groet Belinda en Emilio