Bewonerscommissie Bloemfonteinstraat zet verbetering van de wijk blijvend in gang

Stilstand is nooit goed

We kennen allemaal wel de verhalen over de gevolgen van het niet netjes onderhouden van woningen. Of van woningen, die maar niet afgebroken worden.
Paul van Daalen weet er ontzettend veel over te vertellen. En hoe en met wat voor een enthousiasme. En dat is heel opmerkelijk. “Het hele traject is begonnen begin jaren 2000. Als deel van de ontwikkeling van Zuid, begint Paul. Vestia kwam met de mededeling, dat de ruim 200 bewoners uit hun huizen moesten. Vertrekken en elders wonen was de boodschap, vervolgt Paul.
“En dat wilden we niet, we wilden blijven wonen in onze straat, in onze wijk en stad. De gemeente kwam met de opstelling dat dat wel even zou lukken. Mooi niet, was onze opstelling”.

De Bloemfonteinstraat in 1958

Tijd om je te organiseren

Het was het begin van een lange en intensieve strijd van bewoners. Zij hadden zich georganiseerd in een bewonerscommissie. “De sloop was een juiste keuze, de huizen waren op, zegt Paul als hij op die periode terugkrijgt. Ik herinner me nog de spooksituatie van de leegstaande woningen tussen de nog bewoonde woningen. We werden bedreigd door koperdieven en geregeld hadden we de ochtend van wakker-worden geen water. De waterleidingen waren gestolen. En dan de woonoverlast van de bewoning door daklozen en verslaafden in de leegstaande woningen. En niet te vergeten het enge gevoel nog één van de achterblijvers te zijn met allemaal mensen, die er niet thuishoorden.

Doorgaan

Het was een reden om door te gaan, want ruim 90 gezinnen wilden niet verhuizen en wilden een nieuwe woning in hun straat”, benadrukt Paul. Voor de lezer goed te weten,dat we over periode praten van voor de derivaten van Vestia. Er was toen nog geld voor nieuwbouw. Met veel inzet van de bewonerscommissie lukte het dat er gebouwd werd voor de wijk. “En toen dat alles rond was en we zouden starten kwam de ellende. De derivaten hadden grote gevolgen voor Vestia en voor de mensen in de Bloemfonteinstraat : Complete stilstand en volledige onduidelijkheid”, aldus Paul.

Paul van Daalen, geinspireerd door de Quarterback

De minister is in de straat

Wat een mooi resultaat

“Dankzij de grote saamhorigheid werd elke bijzonderheid gesignaleerd in de straat. Zo ook het geheime bezoek van de minister van volkshuisvesting destijds, mevrouw Spies. Wij als bewoners erop af en we hebben toen duidelijk kunnen maken dat de leefbaarheid van bewoners ernstig geschaad zou worden bij stopzetting van de plannen, vervolgt Paul. Onze gezamenlijke opkomst was blijkbaar van grote invloed. De minister vond geld en de plannen werden uitgevoerd”.

Wat een mooie huizen en buurt

Kom je nu in de Bloemfonteinstraat dan zie je een vrijwel volledig vernieuwde straat met prachtige woningen. En dat is dan weer de motor voor de verdere ontwikkeling van de buurt.
Achter de Bloemfonteinstraat zijn prachtige eengezinswoningen gebouwd. Koop met een prijs vanaf euro 240.000,- Ze zijn nu al verkocht. De gemeente heeft de straten opgeknapt en gaat verderop de riolering vervangen. Er is een prachtig wijkpark gemaakt met een zorgbestemming van een leegstaande school. |

“Dat zou allemaal niet gebeurd zijn, als we als bewonerscommissie niet zo volhardend en gezamenlijk in optreden waren geweest. Het is de moeite meer dan waard geweest en we gaan door, brengt Paul het gesprek verder op gang. De huizen zijn zo mooi dat nu weer vrije sector dreigt. Dat willen we ook niet, want gewone mensen moeten ook kunnen blijven wonen in de straat, waar zij zich thuisvoelen!”. “En die gewone mensen wonen hier”.

Welke aanpak heeft succes ?

Op de vraag wat er nu nodig is om succesvol te kunnen zijn in het werken in een bewonerscommissie deelt Paul de volgende ervaringen :

“trek samen met de bewoners op. Het werkt erg goed als er een gezamenlijke dreiging is voor de huurders”.

“probeer een samenwerking met de Vestia-medewerkers tot stand te brengen en probeer te begrijpen wat hun situatie is”.

“wees duidelijk en hard op de inhoud, probeer wel vriendelijk te blijven, weet wanneer je een ander het woord laat doen”.

“vind het hebben van contacten met diverse mensen leuk en zie het als verrijking van je ervaring en kennis”‘.

“en het moet een beetje in je zitten om voor andere mensen op te willen komen”.

De resultaten en het enthousiasme van Paul en zijn team blijven groot. Het werkt duidelijk aanstekelijk als er resultaten zijn. En met volhouden haal je die ook zeker binnen.

Meer weten dankzij het houden van een enquete onder de bewonerscommissies

De Huurdersraad is onlangs gestart met het houden van een enquete onder de bewonerscommissies. We willen weten hoe het gaat en wat de leden van hun werkzaamheden vinden en welke verbeteringen zij willen. We houden je op de hoogte.

 

Tags: ,