Vocht- en schimmeloverlast

Bij woningen die na of voor de tweede wereldoorlog zijn gebouwd, zijn er veel zaken niet volgens het geldende bouwbesluit. Bovenal moet de woning gezond zijn. De woning moet daarom altijd droog kunnen zijn. Wanneer een huurder een probleem heeft met bijvoorbeeld vocht of schimmel dan kan de oorzaak liggen aan het gedrag van de huurder zelf. Zie hiervoor de website van de GGD Den Haag. Mocht het gaan om een technisch probleem, dat de verhuurder moet verhelpen, dan kan dit via de website van de verhuurder worden gemeld en wordt het door de woningcorporaties opgelost.

In het geval dat er in een straat of wijk meerdere klachten op dit gebied zijn, brengt de Huurdersraad Vestia dit aan de orde bij de directie van Vestia en volgt de Huurdersraad deze klachten op totdat het probleem is aangepakt. Is de oorzaak mede door het gedrag van de huurder, dan heeft de Huurdersraad Vestia coaches, die de huurders adviseren hoe men vocht en schimmel kan voorkomen, vanzelfsprekend onder voorwaarde dat de woning technisch in orde is. Als er onopgeloste klachten over vocht en schimmel door de verhuurder (Vestia) niet opgelost zijn, dan moet dit wel gemeld worden bij je bewonerscommissie. Heb je die niet, dan rechtstreeks aan de Huurdersraad, want anders weten wij dit niet.

De Huurdersraad Vestia heeft er met andere huurdersorganisaties in Den Haag voor gezorgd dat er  tijdens het bestuur van het vorige college van B en W voor gezorgd dat een onafhankelijke vocht- en schimmeladviseur is aangesteld, waarvan ook nu gebruik kan worden gemaakt voor advies en het verhelpen van vocht en/of schimmel in de woning, zodat de woning weer gezond leefbaar wordt! Neem hiervoor contact op met de gemeente of Vestia.

Tags: ,

2 Antwoorden op “Vocht- en schimmeloverlast”

  1. Soeradj mahabiersing

    Mijn vriendin is zwanger. Moet zo meteen keuze of de baby kou moet lijden, omdat er tijd twee ramen open moeten staan. Of gezondheidsproblemen vanwege schimmel op de buitenmuren en kozijnen. We leven in 2018, moeten we het echt nog doen met enkel glas, zonder mechanische ventilatie en buitenmuren zonder isolatie….

  2. Voor de goede orde: het was niet de LHV maar een PvdA-raadslid die zorgde dat deze chronische problematiek op de agenda kwam en bleef. Jammer dat de LHV zich dit onderwerp toe-eigent.