Gezellig drukke Huurdersdag in Den Haag, bekijk hier direct het verslag en de foto’s


Zo’n 200 mensen bezochten de Huurdersdag in Den Haag. Deze dag was georganiseerd door de Huurdersraad van Vestia. Ook twee bestuurders van Vestia gaven acte de précense en waren aanspreekbaar voor de huurders. Zij stelden dat een sterke Huurdersraad keihard nodig is voor Vestia.

De Huurdersraad bood de aanwezigen drie workshops aan: een over ‘Werken aan fijn samenleven in je woongebouw’. Er werden daar veel ideeën geopperd zoals een woontafel, een bibliotheekkastje en ‘klus en klaar voor elkaar’. En ook: hoe kunnen wij een bewonerscommissie oprichten? De tweede workshop ging over de komende splitsing van Vestia in drie Vestia’s. Die van Den Haag krijgt de naam Hof Wonen. De deelnemers wisselden vooral ervaringen en tips uit.

De derde workshop ging over de wijkambassadeurs, de ogen en oren in de wijk van de Huurdersraad. De aanwezigen leerden veel van elkaar en deelden kennis: hoe kan je een effectief wijkambassadeur zijn?

Vestia was zelf ook aanwezig met medewerkers van het Klant Contact Centrum (KCC). Die hadden het druk met het beantwoorden van vragen over reparaties en sociale zaken. Ook werd gevraagd of Vestia zonnepanelen gaat plaatsen bij renovatie. Dat is nog onbekend. Een huurder vroeg of haar 55+ complex 55+ blijft. Het antwoord was ja.

De energiecoach Rien Tuk legde uit hoe je als huurder je energierekening kan verlagen.

De aanwezigen waren enthousiast over de Huurdersdag: ‘Goede voorlichting’, ‘Vestia reageert snel op reparatieverzoeken, ‘Ik mis mijn buren’ (taakje voor de volgende Huurdersdag: vraag je buren mee!), ‘Ik kom binnenkort in Den Haag wonen en wou meer weten over Vestia’, ‘Ik wou weten wat de Huurdersraad doet en wat die voor mij kan betekenen’.

Sommige aanwezigen waren ook kritisch: ‘Vestia doet niets tegen de drugshandel in mijn buurt’ en ‘Mijn buurman woont niet in zijn sociale huurwoning maar doet aan onderverhuur. Vestia doet er niets aan’. Tijdens de gesprekjes die de vrijwilligers van de Huurdersraad voerden met aanwezigen kwam veel los. Velen werden meteen doorverwezen naar de medewerkers van het KCC voor persoonlijke hulp.

Na afloop kregen de bezoekers een goodiebag mee en een formulier om zich op te geven als vrijwilliger bij de Huurdersraad. Na de splitsing in drie Vestia’s komen er ook drie nieuwe Huurdersraden. Daarvoor zijn veel nieuwe vrijwilligers nodig.

Verslag door: Ronald van der Spiegel

Zie hier de foto’s van deze dag
Foto’s door: Bart Versteeg