Rotterdamse huurdersorganisaties roepen de gemeente op het woonbeleid te veranderen

In het voorjaar beginnen we elk jaar met het voorbereiden van de prestatieafspraken voor het volgende jaar. Die prestatieafspraken tussen gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties zijn gebaseerd op de woonvisie van de stad.  Zo maken we ook in Rotterdam in 2021 prestatieafspraken, daar doen we dat voor de komende twee jaar (2022-2023). De vijf grootste huurdersorganisaties in Rotterdam, waaronder Huurdersraad Vestia, maken zich echter zorgen over wat de huidige Rotterdamse Woonvisie betekent voor het wonen in Rotterdam. We roepen gezamenlijk de gemeente op dat woonbeleid aan te passen.

De Rotterdamse Woonvisie

De Woonvisie is een gemeentelijk plan waarin de kaders en ambities op het gebied van wonen voor een langere periode zijn vastgelegd. In de Rotterdamse Woonvisie, die een doorkijk biedt tot 2030, staat dat de gemeente Rotterdam het aantal sociale huurwoningen wil verminderen. Na enkele jaren uitvoering van dit beleid worden de gevolgen op de Rotterdamse woningmarkt zichtbaar. Het aantal sociale huurwoningen is afgenomen en het aantal woningzoekenden is gestegen. De slaagkans voor een sociale huurwoning daalde van 14,6% in 2016 naar 6,7% in 2020. Het aantal gemiddelde reacties op een huurwoning steeg van 71 in 2016 naar maar liefst 325 in 2020. De gemeente Rotterdam geeft aan dat er plek is voor iedereen maar de cijfers bewijzen het tegendeel. Rotterdammers met een kleine beurs voelen zich de stad uitgejaagd.

Gezamenlijke oproep aan de wethouder 

Wij vinden dat er meer sociale huurwoningen nodig zijn in Rotterdam. Zolang de gemeente de Woonvisie en de daarin vastgestelde normen niet loslaat zullen de problemen op de Rotterdamse woningmarkt alleen maar toenemen. Gelukkig staat de Huurdersraad hierin niet alleen. De vier andere grote huurdersorganisaties in Rotterdam delen deze mening. Daarom hebben we per brief een gezamenlijke oproep gedaan aan de wethouder Wonen. Onze boodschap: Kom met een herziening van de Woonvisie. Alleen dan kunnen wij de belangen van onze huurders goed behartigen.


Lees hier de brief.


Tags: , , , ,