Prestatieafspraken Rotterdam 2020-2021 door de Huurdersraad slechts deels ondertekend

Gistermiddag vond de ondertekening plaats van de prestatieafspraken 2020-2021 tussen de gemeente Rotterdam, Vestia en de Huurdersraad. Dit jaar heeft de Huurdersraad de prestatieafspraken grotendeels niet ondertekend.

De Huurdersraad heeft er voor gekozen om het onderdeel Realiseren aantrekkelijke woonmilieus (met uitzondering Herhuisvesting) en Woningvoorraad met toekomstwaarde niet te ondertekenen. Het onderdeel Basis op orde hebben wij wel ondertekend.

Realiseren aantrekkelijke woonmilieus
Het onderdeel Realiseren aantrekkelijke woonmilieus gaat over afspraken rondom de woningvoorraadontwikkeling in Rotterdam en het onderhoud van de woningen van Vestia. De Huurdersraad is tegen de nagestreefde woningvoorraadontwikkeling waardoor duizenden sociale huurwoningen verdwijnen. Daarnaast vinden wij dat de prijs-kwaliteitsverhouding van de huurwoningen van Vestia ondermaats is. Dit komt door de jarenlange maximale huurverhoging die is doorgevoerd en de daaraan tegenovergestelde onderhoudsinzet van Vestia. Om deze redenen hebben wij er voor gekozen dit onderdeel niet te ondertekenen.

Wel zijn wij te spreken over de afspraken rondom herhuisvesting, wanneer er toch wordt gesloopt. De gemeente Rotterdam en Vestia hebben zich namelijk gecommitteerd om bij sloopprojecten meer rekening te houden met de getroffen bewoners. Zo worden nieuwbouwlocaties ingezet voor herhuisvesting en worden knellende regelgeving aangepast voor het maken van wooncarrière.

Woningvoorraad met toekomstwaarde
Het onderdeel Woningvoorraad met toekomstwaarde gaat over afspraken rondom het energiezuinig maken van woningen. Dit onderdeel tekent de Huurdersraad ook niet. De Huurdersraad Vestia is namelijk tegen de halvering van het duurzaamheidsbudget voor het gasvrij maken van wijken, zoals dit staat beschreven in het Verbeterplan van Vestia. Door de mindering van het duurzaamheidsbudget zal de prijs-kwaliteitsverhouding van een Vestia woning namelijk nog verder wegzakken.

Basis op orde
Het onderdeel basis op orde gaat over afspraken rondom betaalbaarheid en beschikbaarheid, langer thuis en leefbaarheid. Dit onderdeel tekent de Huurdersraad wel. Wij zijn namelijk blij dat er afspraken zijn gemaakt over een inflatie volgende huurverhoging in 2020, in plaats van de veel hogere huurverhogingen van de voorgaande jaren. Hiernaast committeert Vestia zich aan het ontwikkelen van beleid op doorstroming. Ook zijn wij te spreken over de afspraken over de aanpak van kwetsbare personen in wijken. Verder spreekt Vestia uit dat ze bewonerscommissie stimuleert en faciliteert, ook bij investeringsprojecten.

Monitoring
In 2020 zullen wij als Huurdersraad kritisch kijken of de gemaakte afspraken ook worden waargemaakt. De prestatieafspraken zijn hier te vinden.

 

Ondertekening Prestatieafspraken Rotterdam

Rachel Moeniralam, bestuurslid Huurdersraad Vestia, Wethouder Bas Kurvers, Arjan Schakenbos bestuurder Vestia ondertekenen de Prestatieafspraken 2020-2021.

Tags: , , , , ,