Verslag Huurdersraadpleging Rotterdam 2019

Dinsdag 8 oktober was het zo ver. In de Machinist vond de Huurdersraadpleging Rotterdam plaats. Lees hieronder het verslag over wat er die avond allemaal is besproken. 

Rudy en Rachel staan klaar om huurders te verwelkomen.

Voor de raadpleging heeft mijnheer Lewis – bewoner uit de Tweebosbuurt – het woord gekregen om zijn verhaal te vertellen over de woningbouwontwikkeling van Rotterdam. Mijnheer Leewis vindt deze ontwikkeling namelijk een slecht plan. Iets waar de huurdersraad het mee eens is. Lees hier meer over de brief van mijnheer Leewis.  

Mijnheer Leewis leest zijn verhaal voor over de voorraadontwikkeling in Rotterdam

De Huurdersraad
Het eerste onderdeel van de raadpleging was een korte introductie van de Huurdersraad. De aanwezige bestuursleden Cees, Els en Rachel werden voorgesteld, evenals het aanwezige  lid van de Algemene Raad: Jeannette. Ook werden de bureaumedewerkers Petra en Rudy voorgesteld.

Daarna werd er uitgelegd waar de huurdersraad zoal mee bezig is. De Huurdersraad werkt aan zaken die complex-overstijgend zijn en veel huurders raken. Het betrekken van bewonerscommissies bij het werk van Vestia is zo’n zaak. Wij willen dat Vestia bewonerscommissie beter faciliteert en proactief helpt bij oprichting. Bij vrijwel alle overleggen met Vestia is dit een bespreekpunt.

Rudy meldt dat de huurdersraad in 2020 cursussen wil organiseren voor bewonerscommissies. Hierbij is het belangrijkste doel dat bewonerscommissies beter weten hoe ze dingen geregeld krijgen bij Vestia. Nadat een bewoner meedeelt dat Vestia op cursus moet in plaats van de bewonerscommissies, deelt Rudy mee dat de huurdersraad ook Vestia-medewerkers bij de cursussen wil gaan betrekken.     

Cees meldt dat Vestia eerder contact had moeten opnemen met de bewoners van Tweebos. En als er in het begin geen bewonerscommissie was, Vestia deze had moeten helpen oprichten. Een mevrouw geeft aan dat er veel tegenwerking was voor het oprichten van een bewonerscommissie in Tweebos terwijl maar liefst 15 mensen een bewonerscommissie wilden. 

De huurdersraad heeft zich tegen de sloop van Tweebos uitgesproken. Er was ook in 2015 een enquête over de Woonvisie uitgezet en daar kwamen maar 15% van de Rotterdammers op af. Het is jammer dat mensen toen niet hun stem hebben laten horen.  

Ophalen wat er speelt in Rotterdam
De huurdersraadpleging is bedoeld om op te halen wat er speelt bij de huurders. Daarom is er in groepjes besproken welk onderwerp het belangrijkste is in Rotterdam, en wat door de huurdersraad moet worden besproken met Vestia. De groepen hebben de volgende onderwerpen naar voren gebracht:

-Woningnood (80%)
-Wordt niet gehoord door Vestia (75%)
-Onderhoud (70%)
-Wat heeft de Huurdersraad voor nut? (50%)
-Achteruitgang van de buurt door asociale bewoners (35%)
-Geen onderhoud gevoerd in onze sloopwoningen (15%)
-Overlast van vogels (5%)

Hierbij zijn: onderhoud, niet gehoord worden door Vestia en de woningnood dé onderwerpen die we verder bespreken met Vestia. 

Iedereen is druk in discussie over welk onderwerp het belangrijkst is in Rotterdam

Enquête
Na de pauze werd de uitslag van de digitale enquête gepresenteerd. Hier kwam naar voren dat huurders bewonerscommissies zeer belangrijk vinden. 85% van de geënquêteerden gaf aan al een bewonerscommissie te hebben of er één te willen. Hierbij kwamen ook veel vragen om de hoek kijken: is een bewonerscommissie een rechtspersoon? Ze zijn een wettelijk orgaan, een rechtspersoon worden is niet nodig. Hoe weet je of er een bewonerscommissie in je buurt of woongebouw is? Dit kun je navragen aan Vestia en als er een bewonerscommissie is, dan zal die zichzelf bekendmaken. 

Wanneer de vraag over onderhoud wordt behandeld geeft een meneer uit de Tweebosbuurt aan dat hun woning niet in slechte staat is. Verder stelt een bewoner dat hij het heel veel vindt dat een kwart van de mensen die de enquête hebben ingevuld aangeeft dat ze hun woning niet goed onderhouden vinden. Iemand anders laat blijken dat het goed zou zijn als de bewoners inspraak hebben in het onderhoud. 

Verder vinden mensen in de zaal zowel een schone en veilige omgeving als goed contact met de buren belangrijk. Een meneer geeft hierbij aan dat uiteindelijk afvaloverlast ook vaak burenoverlast is.

Tot slot komt uit de enquête naar voren dat de rol van de Huurdersraad onduidelijk is. De Huurdersraad deelt mee dat ze haar rol wil verduidelijken. 

Afsluiting
Voorafgaand aan de borrel kon men nog vragen stellen. Iemand vroeg of de Huurdersraad mandaat heeft om met Vestia samen te werken. Ja, dat heeft ze. Er is een samenwerkingsovereenkomst en een kruisjeslijst waarin staat waar en op wat voor een manier de Huurdersraad (en bewonerscommissies) betrokken worden bij het werk van Vestia. 

Hebben we nog een doel richting de politiek? Aan politiek doet de Huurdersraad niet heel veel. Wij werken vooral met én voor de huurders richting Vestia. 

Tot slot werd er een vraag gesteld over het jaarverslag 2018 van de huurdersraad. Daarin staat dat de huurdersraad tegen sloop is van de Tweebosbuurt. Dit klopt ook. De huurdersraad is tegen de sloop. De huurdersraad is ook tegen de Woonvisie geweest waarin de sloopopgave omschreven stond. 

De serieuze maar gezellige Huurdersraadpleging Rotterdam werd afgesloten met een kleine borrel. Tijdens de borrel is er nog veel onderling verder gesproken over de raadpleging, de huurdersraad, Vestia en dingen waar huurders tegenaan lopen. 

Ook in 2020 organiseren we weer huurdersraadplegingen. We hopen dat jij als huurder van Vestia dan aanwezig bent zodat we met jou in gesprek kunnen gaan. Tot dan! 

Tags: , , ,