Advies Huurdersraad over plan Patrimoniumshof

De Huurdersraad heeft een advies aan Vestia gegeven over het plan Patrimoniumshof. In het plan staat dat er 103 sociale woningen vervangen worden door 87 vrije sector eengezinswoningen. Door deze ingreep moeten alle huurders uit het wooncomplex vertrekken. De adviesaanvraag van Vestia over het plan Patrimoniumshof vind je hier.

 


Patrimoniumshof

Ons Advies
Wij hebben Vestia het volgende geadviseerd:

  • Heroverweeg uw plan, de woningen moeten binnen de sociale woningvoorraad van Rotterdam blijven;
  • Neem een terugkeergarantie op in het sociaalplan, zodat bewoners die terug willen keren dit ook kunnen;
  • Stel samen met bewoners het sociaalplan op. De Huurdersraad ziet toe dat dit gebeurt én helpt bewoners hierbij;
  • Durf bewonersparticipatie eerder toe te passen bij dit soort projecten.  

Ons uitgebreid advies staat hier.

Reactie Vestia
Op 21 mei hebben wij van Vestia een reactie gekregen op ons advies. Vestia laat weten dat ze na de renovatie maximaal 22 woningen gaat verhuren met een sociale huurprijs. Deze woningen zijn bedoeld voor bewoners die terug willen keren. Dit gebeurt in de vorm van een terugkeergarantie en op basis van passendheid.

De reactie van Vestia op ons advies is hier te lezen.

Uitgebreide terugkeergarantie
De tegemoetkoming van Vestia is positief en hopelijk het begin van een uitgebreide terugkeergarantie. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen die wil terugkeren ook kan terugkeren. De terugkeergarantie is onderdeel van het sociaalplan. Het sociaalplan wordt door Vestia samen met bewoners gevormd. De Huurdersraad ondersteunt de bewoners hierbij. Meer informatie over de rol van de Huurdersraad bij dit soort projecten vind je hier.

Bewonerscommissie Patrimoniumshof
De bewoners van Patrimoniumhof hebben zich inmiddels georganiseerd door een bewonerscommissie op te richten. Op deze manier zijn de bewoners goed vertegenwoordigd om met Vestia te praten over de renovatie. Meer informatie over de bewonerscommissie Patrimoniumshof vind je hier.  

 

Tags: , , ,