Sloop en groot onderhoud door Vestia: rol van de Huurdersraad

Je hebt het vast wel gemerkt: Vestia doet steeds meer aan sloop, renovatie en groot onderhoud. Dit betekent nogal wat voor de huurders. Sommige huurders moeten zelfs verhuizen. Veel huurders vragen zich af wat de rol is van de Huurdersraad bij dit soort projecten. Wij willen hier graag duidelijkheid over geven.


Sociaal plan

De kracht van de Huurdersraad ligt in het invloed uitoefenen op algemeen beleid van Vestia en de prestatieafspraken met gemeenten. Hiernaast houden wij in de gaten of beleid ook wordt uitgevoerd. Zo hebben wij met Vestia afgesproken dat Vestia samen met bewoners bij ieder sloop, renovatie of groot onderhoudsproject een sociaal plan op maat vormt. In een sociaal plan staat omschreven hoe er om wordt gegaan met de huurders. In zo’n plan staan afspraken over verhuiskostenvergoeding, terugkeerregelingen en hoe er wordt geïnformeerd en gecommuniceerd. De Huurdersraad heeft Vestia hiervoor een kader laten opstellen waaraan een sociaal plan minimaal moet voldoen. Bovendien zijn er in Den Haag afspraken over gemaakt met meerdere woningcorporaties: Sociaal Statuut Den Haag.

Projectplan

Onze betrokkenheid bij een projectplan: dus hoe sloop, renovatie en onderhoud eruit ziet, is ongeveer hetzelfde als bij een sociaal plan. Wij vinden het namelijk belangrijk dat Vestia het projectplan zoveel mogelijk vormt en bespreekt met de huurders die het aangaat. Dit hebben wij ook afgesproken in de Samenwerkingsovereenkomst met Vestia. De afspraken zijn in een schema in de bijlage gezet. We noemen dat de Kruisjeslijst. Hierin is het adviesrecht verankerd van een bewonerscommissie.

Is er geen bewonerscommissie, dan wordt ons gevraagd advies te geven. Wij adviseren altijd tegen de vermindering van het aantal sociale huurwoningen. Zie bijvoorbeeld ook onze reactie op het addendum van de Rotterdamse Woonvisie 2030. Daarnaast benadrukken we het belang van het afstemmen van het sociaal plan met de bewonerscommissie of een klankbordgroep door Vestia.

Welke projecten heeft Vestia lopen?
De projecten die Vestia op dit moment heeft lopen kun je vinden op https://www.vestia.nl/renovatie en https://www.vestia.nl/ontwikkeling. Er volgen nog meer projecten! Sommige zijn al afgesproken in de prestatieafspraken. Die kun je voor jouw gemeente nalezen op: https://www.vestia.nl/prestatieafspraken.

Vestia moet bewoners betrekken
Bewonerscommissies
moeten al in een vroeg stadium van een project op de hoogte worden gebracht. Als er geen bewonerscommissie is, dan wordt de Huurdersraad geïnformeerd. We zullen Vestia dan vragen zo spoedig mogelijk met de huurders een bewonerscommissie of klankbordgroep te vormen om daarmee in gesprek te gaan. Voor de Huurdersraad is het essentieel dat huurders zo goed als mogelijk weten waar ze aan toe zijn, en dat Vestia bij al deze projecten bewoners zo goed mogelijk betrekt, begeleidt en inspraak geeft. Wat ons betreft kan dit niet vroeg genoeg en zo breed mogelijk gebeuren, en we doen dan ook een beroep op Vestia dit te doen!

 

Tags: , , , , ,