Gedenkplaat voor 100-jarig Rijksmonument – initiatief van Bewonerscommissie ZHN Bewonersbelang

Wethouder Revis bij de plaquette

Wethouder Revis bij de plaquette

ZHN Bewonersbelang is opgericht om het Rijksmonument dat bestaat uit 20 kleine eengezinswoningen in het Zeezwaluwhof en het omringende complex Zeezwaluwstraat, Nieboerweg en Houtrustweg (bestaande uit appartementen en woningen) te bewaren voor de toekomst door het onderhoud te verbeteren. Dit om verpaupering te voorkomen zodat het niet alsnog afgebroken gaat worden. Het gaat in totaal om ongeveer 100 sociale huurwoningen. Het Rijksmonument is de eerste bebouwing geweest van het dorp in de duinen: Duindorp. Voor Vestia en bewoners een uitdaging! ZHN Bewonersbelang hoopt dit, in samenwerking met Vestia, voor elkaar te krijgen.

Op 20 februari jl. heeft de wethouder van Den Haag met de portefeuilles Wonen en Scheveningen, Boudewijn Revis, een gedenkplaat 100 jaar Zeezwaluwhof onthuld. Deze plaat is in samenwerking met Vestia gemaakt. Het doel is om voorbijgangers te attenderen op een stukje geschiedenis en waarom het Rijksmonument speciaal is.

 

Het verhaal achter de gedenkplaat:

De geboorte van een dorp:
Na de voltooiing van de 2e binnenhaven in 1904, ontstond er veel activiteit rond de haven, nieuwe bedrijven, wat veel nieuwe mensen aantrok. Hierdoor ontstond er in Scheveningen een gebrek aan woonruimte. Het gebied rond de Keizerstraat bevatte een aantal stegen waar de woonomstandigheden zeer slecht waren.

Het Gemeentebestuur van ‘s-Gravenhage besloot daarom om in het duingebied grenzend aan het kanaal naar zee, achter de sluis, woningen te bouwen.
Dat was het begin van Duindorp: 3 besloten hoven: Zeezwaluwhof, Meeuwenhof en Pluvierhof, gebouwd in 1916/1917 onder de net aangenomen sociale woningwet. Elk hof bestond uit een aantal eengezinswoningen omringd door een complex etagewoningen en poorten die de toegang vormden naar de besloten hoven. Voor die tijden super moderne woningen: met inpandig toilet, allemaal een achterom, een plaats met schuur.

In de jaren daarna groeide Duindorp langzaam uit tot een volwaardig dorp, met kerken en een plein met winkels en een aantal scholen. Veel bewoners hadden haven en visserij gerelateerde beroepen.

De 2e Wereldoorlog kwam en daarmee de evacuatie. Scheveningen en dus ook Duindorp vielen onder de kuststreek die vol met afweergeschut, bunkers en obstakels werden gezet. Overal door Nederland werden de Scheveningers ondergebracht, zo ook de Duindorpers. Na de bevrijding was Duindorp door de gesloten ligging makkelijk van een hek te voorzien, een tijdje een kamp waar o.a. NSB’ers werden vastgezet. Gelukkig duurde dat niet vreselijk lang en konden de overlevenden terugkeren en werd er begonnen met het herstel en de wederopbouw van Scheveningen en Duindorp.

In de daaropvolgende bijna 75 jaren veranderde er veel, de havengerelateerde beroepen vielen bijna allemaal weg, de visserij kromp en de recreatiehaven begon. Scheveningen in z’n totaliteit werd heel toeristisch.

Door de veroudering van de woningen en infrastructuur werden Meeuwenhof en Pluvierhof afgebroken, er staan nu nieuwbouw huizen en appartementen. En er kwam nog meer nieuwbouw door afbraak van andere woningen in Duindorp en nu is de laatste aanwinst het aan Duindorp grenzende grote nieuwbouwcomplex Havenkwartier aan de Houtrustweg.

Het Zeezwaluwhof met omringend complex is nu een Rijksmonument, 100 jaar oud. Het laatste stukje originele bebouwing van het begin van Duindorp.

De huidige bewoners willen dit graag behouden! Daarvoor is dus een bewonersgroep ZHN Bewonersbelang opgericht om samen met Vestia dit monument, het laatste stuk van het Begin van Duindorp, voor de toekomst veilig te stellen.

Tags: , ,