Zienswijze Huurdersraad proces Tweebos en reactie Vestia

Graag laten we jullie weten welke zienswijze de Huurdersraad over het proces Tweebos aan Vestia heeft gegeven (hier vind je de originele brief).

Aanleiding voor de herstructurering van de Tweebosbuurt

De gemeente (en het Rijk) zijn al jaren in gesprek met Vestia over de aanpak van de Afrikaanderwijk, één van de focuswijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). In 2009 is besloten eerst het noordelijk deel van de wijk aan te pakken. Later zou de Tweebosbuurt aan bod komen. In dat jaar is een wijkkrantje verspreid op basis van de vastgestelde wijkvisie Afrikaanderwijk 2009 met de titel ”De Afrikaanderwijk in 2020, een wijk om trots op te zijn”. Hierin was het stedenbouwkundig plan waar we het nu over hebben afgedrukt. In die tijd is ook het bestemmingsplan herzien en gericht op de huidige plannen. In 2013 is in het Handelingsperspectief Afrikaanderwijk de voorgenomen herstructurering van de Tweebos bevestigd. De gedeelde visie is, dat een forse kwaliteitsimpuls goed is voor de buurt, goed is voor de Afrikaanderwijk als geheel en goed is voor Rotterdam-Zuid.

Het proces tot nu toe

Vervolgens is door het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam op 3 juli jl. een concept Samenwerkingsovereenkomst met Vestia opgesteld waarin de sloop van 599 eenheden en renovatie van 90 woningen en tevens de bouw van 130 sociale woningen in Tweebos is opgenomen.

Het college van B&W van Rotterdam heeft in de raadsbrief 18bb5373 d.d. 9 juli aangegeven dat, gelet op de impact van het plan, de raad een finaal besluit zal nemen over de samenwerking met Vestia voor de transformatie van de Tweebosbuurt.

Om te voorkomen dat bewoners de plannen uit de media zouden vernemen, zijn de bewoners direct door Vestia persoonlijk geïnformeerd.

Op 9 juli ontvingen alle bewoners van de Tweebosbuurt een brief met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. In 32 kleinschalige bijeenkomsten vertelde Vestia de bewoners over de toekomstplannen voor hun buurt. Na de presentatie was er alle ruimte om in gesprek te gaan met medewerkers van Vestia en de gemeente om persoonlijke vragen te stellen. De opkomst was goed, 66% procent van de huishoudens heeft een van de informatiebijeenkomsten bezocht. De bewoners worden verder geïnformeerd met periodieke nieuwsbrieven en via de websites www.vestia.nl/tweebosbuurt en www.rotterdam.nl/tweebosbuurt.

Mening Huurdersraad over het proces tot nu toe

Gelet op bovengenoemde aanpak is de Huurdersraad van mening dat  het algehele proces tot nu toe door Vestia zorgvuldig is georganiseerd. Er wordt getracht transparant te zijn en de bewoners te informeren, de regels te volgen, zich te houden aan het vastgestelde sociaal statuut en participatie te organiseren.

Sinds juli heeft dit geresulteerd in verschillende communicatie-/informatiemomenten met bewoners:

  • Informatiebijeenkomsten voor alle bewoners
  • Nieuwsbrieven & bewonersbrieven
  • Huisbezoeken bij bewoners
  • Vier maal per week een spreekuur op het kantoor Hilledijk
  • Een pagina www.vestia.nl/tweebosbuurt waarop alle informatie terug te vinden is voor bewoners
  • Klankbordgroepen voor bewonersparticipatie

Vestia organiseert de klankbordgroepen, de Huurdersraad is hierbij betrokken en vindt dit een zeer belangrijk onderdeel. De Huurdersraad ziet de gemeente graag actief participeren in de klankbordgroepen.

Een kritische noot:

Zeer teleurgesteld is de Huurdersraad in het beleid van het huidige college van B&W van Rotterdam om kwalitatief onveranderd uitvoering te geven aan de sloop van 12.000 woningen (NPRZ programma ) . Dit voornemen vergroot de crisis op de woningmarkt en zal door de geregisseerde disbalans tussen sloop en nieuwbouw leiden tot een structurele afname van de betaalbare sociale woningvoorraad in Rotterdam. Aanvullend willen we dit college houden aan de garantie van de voormalig wethouder Schneider, dat elke Rotterdammer die moet verhuizen door sloop, in de stad Rotterdam kan blijven wonen en niet noodgedwongen zal moeten verhuizen naar een randgemeente.

Daarom dringen we er met klem op aan dat Vestia inzet pleegt naar het college en de gemeenteraad om bij doorgang van de sloop-/renovatieplannen de bouw van de geplande 130 sociale woningen in Tweebos te versnellen. Voordat er woningen gesloopt worden, kan de toewijzing naar de nieuwbouw al geregeld zijn.

Het verhuizen naar een tijdelijke woning is om moverende redenen onwenselijk zeker gezien het feit dat de getroffen bewoners met een éénmalige verhuiskostenvergoeding twee keer moeten verhuizen.

Hulp bij vinden nieuwe woning

We verzoeken als Huurdersraad dat bewoners die te horen krijgen dat hun woning gesloopt gaat worden, actief bemiddeld worden voor vervangende woonruimte, We kijken hierbij nadrukkelijk naar een gezamenlijke inspanning in het beschikbaar stellen van sociale woningen van alle Rotterdamse woningcorporaties. De inzet is de bewoner met doorlopende urgentie vanaf dag 1 in gezamenlijke verantwoordelijkheid als corporaties actief te bemiddelen naar een passende oplossing. Vestia kan in overleg met de gemeente en Maaskoepel hierin actief bemiddelen.

Vervolg

Wij verwachten met deze zienswijze een bijdrage te hebben geleverd aan een verbeterde procesinrichting inzake de sloop-/renovatieplannen Tweebos.

Indien de gemeenteraad op 29 november besluit onveranderd akkoord te gaan met de herstructurering van Tweebos, dan behouden we ons het recht voor alsnog een aanvullende zienswijze te geven.

 

Het bestuur van Huurdersraad Vestia

 

Lees hier de reactie van Vestia op onze zienswijze proces Tweebos.

Bekijk hier Vestia’s brief met de adviesaanvraag en bijbehorende memo, waarop de Huurdersraad met haar zienswijze heeft gereageerd.

Tags: , , ,

3 Antwoorden op “Zienswijze Huurdersraad proces Tweebos en reactie Vestia”

  1. Elizabeth Poot

    Ik ben blij met de eerste zin van de kritische noot ! Maar om de disbalans in de sociale woningvoorraad en de ontwrichting van de sociale samenhang in de buurt door grootschalige sloop tegen te gaan moet het hele sloopplan van tafel. Onderhoud, renovatie en alleen sloop als het echt niet anders kan !

  2. Nettie de Monte

    Waar is deze zienswijze op gebaseerd? Is er door de huurdersraad met de bewoners gesproken. Dat zou toch moeten door een raad die zegt voor de huurders op te komen. En waar komt het geloof in de zorgvuldigheid van Vestia vandaan? Omdat Vestia dat zegt? Zeker ook niet met bewoners gesproken. Vreemd ook dat de raad eerst zegt dat het tijdens het woonreferendum tegen de sloop was en nu toch voor. Zijn jullie niet gewoon marionetten v a Vestia, ook gezien de reactie vaan hen? Ik hoop dat jullie mijn reactie ook publiceren en niet een laffe houding hier vertonen.

  3. Aldus is de huudersraad het eens met de sloop van 499 (voor het merendeel sociale eenheden) waarvoor er slechts 130 terugkomen…..
    Die LHV begint de laatste tijd toch echt rare trekjes te vertonen !
    De LHV heeft alvorens haar zienswijze te schrijven geen initiatief genomen de betrokken bewoners te consulteren,
    De LHV heeft plotseling haar voorzitter verloren (?) en heeft sindsdien haar huurders op geen enkele wijze transparant geinformeerd.
    Het begint zo langzamerhand een herhaling te worden van het echec van de hbvz zoetermeer alwaar de vertrokken voorzitter alsmede de huidige voorzitter het bewind jarenlang voerden.
    LHV: denk eens na over de eigen rol en wordt eens eerlijk