Teveel betaalde inkomensafhankelijke huurverhoging ?

De Huurdersraad Vestia : DE Belangenbehartiger voor de Vestia-huurders

Beste huurder van Vestia,

Als DE belangenbehartiger van de Vestia-huurders hebben we als Huurdersraad Vestia voor u een belangrijke mededeling :

Inkomensafhankelijke huurverhoging betaald in 2013, 2014, 2015 ?

Veel corporaties hebben huurders met een inkomen boven een bepaalde grens in 2013, 2014 en 2015 een extra huurverhoging opgelegd : De zogenaamde inkomensafhankelijke huurverhoging.
De rechtbank in Den Haag heeft op 26 april 2018 aangegeven dat de Belastingdienst deze gegevens niet had mogen verstrekken aan de corporaties.
Deze uitspraak maakt het mogelijk dit aan te kaarten bij de Belastingdienst en teruggave te vragen.

Vanaf welk bedrag heeft u inkomensafhankelijke huurverhoging betaald ?

Om u op weg te helpen zijn de volgende gegevens van groot belang :

Inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013 : Vanaf een bruto huishoudinkomen vanaf Euro 34.229,00 heeft u mogelijk teveel betaald.
Inkomensafhankelijke huurverhoging in 2014 : Vanaf een bruto huishoudinkomen vanaf Euro 34.678,00 heeft u mogelijk teveel betaald.
Inkomensafhankelijke huurverhoging in 2015 : Vanaf een bruto huishoudinkomen vanaf Euro 34.911,00 heeft u mogelijk teveel betaald.

Voor de jaren vanaf 2016 geldt deze mogelijkheid niet meer, omdat in 2016 de wet is aangepast en deze mogelijkheid wettelijk wordt geboden aan de corporaties.

Wat nu te doen als het voor u van toepassing is ?

Voor het claimen van deze schade kunt u gebruik maken van de Modelbrief schade extra huurverhoging.

– Maakt u gebruik van de voorbeeld-brief, die is bijgevoegd in de bijbehorende link 

Met dit Excelbestand kunnen huurders die in de periode juli 2013 tot april 2016 een extra, inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gehad, berekenen wat hun schade is geweest.
– Maakt u gebruik van het excel-bestand, dat is bijgevoegd in de bijbehorende link 

Let op !

Om bezwaar te maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging is het voor het jaar 2013 NOODZAKELIJK DIT BEZWAAR IN TE DIENEN VOOR 1 JULI 2018.
Voor de jaren 2014 en 2015 heeft u meer tijd. Voor 2014 tot 1 juli 2019. Voor 2015 tot 1 juli 2020.

Maakt u gebruik van uw rechten.

Met vriendelijke groeten,

Cees van der Harst,
Voorzitter Huurdersraad Vestia.

 

Tags:

35 Antwoorden op “Teveel betaalde inkomensafhankelijke huurverhoging ?”

 1. Goedendag, ben heel blij met uw mail over te hoog berekende % over huursverhoging, maar vind de mail wel heel laat, nu nog 4 dagen om alles te regelen voor 2013. En er staat niet vermeld waar ik de gegevens heen kan sturen. Is het mogelijk dat u mij dit door kan geven.
  Alvast bedankt.

 2. Roel van der Linden

  Staat er wel bij, namelijk in de voorbeeldbrief die u kunt gebruiken. Belastingdienst, Postbus 4660, 6803EP Arnhem

 3. S.B. Volckmann

  Goedendag,
  Naar aanleiding van uw mail betreffende inkomensafhankelijke huurverhoging, had ik de volgende vragen.
  1. Ik kan heb de huurverhogingvoorstellen 2013, 2014, 2015 niet meer in mijn bezit.. Kan ik bij de brief voor de belasting bankafschriften voegen als bewijs?
  2. Ik kan mijn huurcontract niet meer vinden (is ook al 27 jaar geleden) en daarmee ook niet de toenmalige kale huurprijs. Is het erg belangrijk dat ik deze vermeld?
  Gaarne zie ik uw reactie tegemoet. Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Simone Volckmann

 4. Ook ik heb de huurverhoging voorstellen; van bovengenoemde jaren niet meer, hoe kom ik daaraan. Prima van de huurdersraad dat we dit kunnen doen en bedankt voor de modelbrief maar wel rijkelijk laat voor het terugvragen voor 2013

 5. Sanjai

  Als je in de uitkering zit geldt.dat ook dan.. want de huur stijgt steeds.. maar me uitkering niet .. terwijl ik alles aan doe om werk te vinden

 6. Gerard van de Huurdersraad

  Beste Simone,

  Je kunt de gegevens opvragen bij Vestia. Lukt het hen niet deze gegevens voor 1 juli op te leveren stuur dan alvast de brief naar de Belastingdienst in Arnhem, zie voorbeeldbrief.
  Vermeld daarin dat Vestia niet in staat is de gevraagde gegevens op te leveren voor 1 juli 2018 en dat u deze informatie zult nasturen.

 7. Gerard van de Huurdersraad

  Beste heer, mevrouw, u kunt bellen met Vestia 088 1242424. Lukt het niet voor Vestia deze gegevens voor 1 juli aan u op te leveren stuurt u dan alvast uw brief aan de belastingdienst met de mededeling dat Vestia niet in staat is de gevraagde gegevens op te leveren en dat u deze zult nasturen.

 8. Gerard van de Huurdersraad

  Beste Martin, belt u met Vestia 088 1242424 en vraagt u om deze gegevens. Lukt het hen niet voor 1 juli de gevraagde gegevens op te leveren, stuurt u dan alvast uw brief aan de belastingdienst in Arnhem. Vermeld u wel dat Vestia de gegevens nog niet kan opleveren en dat u deze zult nasturen.

 9. Gerard van de Huurdersraad

  Geachte heer, mevrouw belt u met Vestia 088 1242424 en vraagt u om oplevering van deze gegevens. Lukt het Vestia niet de gegevens op te leveren voor 1 juli stuurt u dan toch op tijd de brief naar de Belastingdienst Arnhem. Vermeldt u wel dat Vestia niet in staat was de gevraagde gegevens op te leveren voor 1 juli 2018 en dat u deze gegevens zult nasturen.

 10. Gerard van de Huurdersraad

  Beste Sanja, heb veel begrip voor uw situatie. Voor u is er geen gelegenheid de inkomensafhankelijke huurtoeslag terug te vragen, omdat u deze ook niet betaald heeft.
  U kunt uw situatie voorleggen aan Vestia en verzoeken om huurverlaging of geen verhoging. Mochten zij dat afwijzen en dat recht hebben ze dan kunt u de zaak ook aanhangig maken bij de Huurcommssie.
  Desgewenst kunnen we u op weg helpen.

 11. Op de website http://www.vestia.nl achter uw inlog kunt u de gevraagde documenten vinden onder ‘ post en berichten’. U hoeft hiervoor niet Vestia te bellen. Heeft u geen account? Geen probleem; deze maakt u in een paar tellen via ‘ inlog’ op de hoofdpagina. Bent u geen huurder meer, neem dan telefonisch contact op met Vestia. We staan u graag te woord. Helaas kan het momenteel even duren voordat iemand u te woord kan staan.

 12. Gerard

  Positieve reactie van Vestia. Maakt u vooral gebruik van inloggen op de website van Vestia. U heeft dan altijd inzicht in uw woongegevens, uw aantal woonpunten van uw woning en andere belangrijke zaken.

 13. Zeker, ze zullen wel plat gebeld worden na de verstuurde mail over dit onderwerp. Belastingdienst ook wel denk ik 😃. Aangiftes net klaar dus nu het volgende klusje 😃😃😃

 14. Gerard Verspuij Huurdersraad

  Hallo Marlon, je kunt zien op de huurverhogingsbrieven of Vestia ook inkomensafhankelijke huurverhoging heeft berekend over je garage.
  Ik denk het niet, anders even vragen bij Vestia.

 15. Peter Zeeman

  Ik heb inmiddels mijn aanvraag opgestuurd, maar ik heb nog een vraag: De huurders die in die jaren de inkomensafhankelijke huurverhoging hebben betaald betalen nu dus nog steeds een te hoge huur (een aantal procenten). Hopelijk krijgen we het teveel betaalde terug, maar die procenten blijven erop zitten en blijven alsmaar doorwerken!

 16. Gerard Verspuij Huurdersraad

  Inderdaad heer Zeeman. Tientallen soortgelijke reacties hebben we van huurders ontvangen. We gaan het na. Houd u er wel rekening mee, dat de rechter heeft bepaald dat de belastingdienst geen inkomensgegevens had mogen doorgeven. Hij heeft niet gezegd dat de huurverhoging niet mocht. Blijft u vooral onze mededelingen volgen.

 17. Voorlopig hult de belastingdienst zich in stilzwijgen. We zijn nu al dik tien dagen verder en nog niets vernomen. Zelfs geen bevestigings brief o.i.d !!!

 18. Beste Dirk, de Belastingdienst gaat in hoger beroep. Dat bericht hebben huurders ontvangen. Dat schrijven ze in de bevestigingsbrief. Tot die tijd zullen ze geen actie ondernemen. Heb je geen bevestigingsbrief ontvangen, meld je dan bij het belastingkantoor waarheen je je bezwaar hebt gestuurd.

 19. Jelke Wijman

  Goedendag, ik ben via een bevriende huurder van Vestia op deze kwestie gewezen. Zij gaf aan bericht hiervan ontvangen te hebben en zo attent te zijn gemaakt op deze mogelijkheid. Helaas vernam ik op 8-7 jl pas dat deze mogelijkheid er was. Ik ben nooit op de hoogte gesteld behalve via een vriendin. weet iemand hoe dit kan?

  Nu heb ik net contact gehad met Vestia. ik zit namelijk met een vervolg vraag waar ik hier t antwoord van zou vinden aldus de dame van vestia.
  de vraag is namelijk: ik heb teveel inkomensafhankelijke huurverhoging gehad in 2013-14-15, waar ik reeds de modelbrief voor heb opgestuurd. Hierdoor is mijn huidige huur (snel rekensommetje gemaakt) ongeveer €43,- te hoogper maand. los van wat ik in 2016, 2017 en 2018 teveel betaald heb. Hoe gaat dit nu recht getrokken worden? Heeft iemand daar het antwoord op?

 20. Beste Jelke, ik raad je aan het bezwaar alsnog in te sturen. Vermeld dan dat je door omstandigheden nu in de gelegenheid bent om te reageren. Je hebt een punt van mogelijk teveel huurverhoging. Dat zoeken we uit. Jij hebt geen brief van ons gekregen, omdat je je gegevens niet hebt vrijgegeven aan ons na een vraag hierover van Vestia.
  Wanneer je ons je nawgegevens met emailadres en telefoonnummer doorgeeft krijg jij van ons elke toekomstige mail en uitnodiging

 21. Wat een gebed zonder eind, belastingdienst bellen, 25 min wachten op een antwoord. Eind van de maand bericht omdat belastingdienst idd in hoger beroep is gegaan.

 22. We hebben als Huurdersraad contact opgenomen met de belastingdienst. Iedereen, die voor 1 juli zijn bezwaar heeft ingediend krijgt van de belastingdienst een bevestiging voor 1 augustus. Degenen, die bezwaar hebben gemaakt na 1 juli krijgen uiterlijk 1 september een bevestiging. De Belastingdienst staat het ook nog toe om nu nog bezwaar te maken.
  De Belastingdienst gaat in hoger beroep en zal tot de uitspraak in deze zaak van hoger beroep geen uitvoering geven aan het ingediende bezwaar. Iedereen zal moeten wachten op de zaak van hoger beroep. De belastingdienst informeert ons deze week wat de planning is dat deze zaak door de rechter behandeld wordt.

 23. J. Bregman

  Hoe staat het met het hogerberoep dat de belasting c.q. het Ministerie van Financiën heeft aangespannen, het begint erop te lijken dat dit doodbloed voor de huurders en dat jullie als Huurdersraad ook geen actie ondernemen en of informatie geven!.