Het schiet niet op ! Een grote woning inruilen voor een passende seniorenwoning

Mildred Heskes wil kleiner wonen, hoe helpen we haar ?!

Mildred Heskes kijkt uit naar kleinere en                     passende woning

Grote woning is te bewerkelijk

Het is allemaal zo herkenbaar. Mildred Heskes wil kleiner gaan wonen. En dat lukt maar niet. Mildred woont nu ruim 20 jaar met veel plezier in een prachtige eengezinswoning, 4-kamers, woonkamer, plus drie slaapkamers boven, grote zolder waar eventueel kamers van gemaakt kunnen worden in Zoetermeer.

Mildred Heskes wil nu graag graag naar een kleinere woning. “Het is een knots van een woning” begint Mildred, mijn zoon en dochter zijn het huis uit”. “Het is voor mij veel te groot”, vervolgt zij. “Ik kan mijn grote achtertuin niet meer netjes onderhouden, het veelvuldig trappenlopen naar mijn wasmachine op zolder gaat steeds moeilijker”, benadrukt Mildred.

Op zoek naar een passende seniorenwoning

“Mijn rug heeft een ernstige vorm van slijtage en dat maakt bewegen steeds moeilijker voor mij”. “En ik kan er niet tegen dat mijn tuin er verwaarloosd bij komt te liggen”.  “Ik houd van schoon, netjes en opgeruimd”. “De grinttegels kan ik niet meer onderhouden in mijn tuin. Het schrobben is daarvan te zwaar”.

Een grote woonkamer

Al 5 jaar actief op zoek

Mildred is een actieve huurster en blijft niet stilletjes afwachten. Zij is nu 5 jaar bezig om een kleiner huis te vinden. “Mijn inschrijfperiode is nu 15 jaar”, vervolgt zij, “en dat is blijkbaar nog niet genoeg om een passend huisje te vinden”.
“Een senioren-makelaar is bij me langsgeweest. Zonder resultaat. De gemeente Zoetermeer en de Sociale Dienst gaven mij als antwoord, dat ik dan maar een traplift moet aanvragen bij het WMO-loket van de gemeente Zoetermeer”’ en “dat vind ik eigenlijk geen echte oplossing”. “Ik maak dan kosten voor de gemeenschap en het schiet natuurlijk niet op”. “Ik moet soms wel twintig keer naar de zolder”.

“Wel heb ik een paar maal gereageerd op een woning en dan ben ik te laag in de volgorde om de door mij gewenste woning te verkrijgen”, vertelt Mildred een beetje verdrietig.

Gezinnen zitten te springen om mijn woning

Het is toch wel bijzonder, dat in de huidige tijd van tekorten aan passende woningen de situatie van Mildred niet tot een oplossing kan worden gebracht.

“Er komt een prachtige 4-kamerwoning vrij met tuin !”.”Hoe blij maak je daar een gezin met jonge kinderen niet mee ?!”, “En het beleid is toch dat ouderen langer thuis moeten kunnen blijven wonen in een passende woning? “, brengt Mildred enthousiast naar voren.

Geen voorrangsverklaring; Vestia brengt de woning onder in de vrije sector

In haar ogen zou een voorrangsverklaring helpen. Daar is Mildred ook achteraan gegaan. “In een gesprek met Vestia kwam naar voren dat dit volgens de huidige regels niet mogelijk is”. “Vestia wil zodra mijn woning vrijkomt, deze uit de sociale sector halen en overhevelen naar de vrije sector of zelfs verkopen”.

Gezin is blij met deze grote woning

“En dan is er geen voorrangsverklaring   meer mogelijk. De regeling gaat ervan uit, dat de doorstroom gestimuleerd moet worden tussen sociale woningen”.
“En Vestia blokkeert dat op deze wijze”, voegt Mildred met teleurstelling in haar stem toe.

Dit vraagt om beleid !

En zo is er een patstelling ontstaan. De zaak lijkt muurvast te liggen.
Onze beleidsmedewerkster Laurette Vermeulen komt tot de conclusie dat deze situatie ongewenst is en dat hier een voor huurders positief en passend beleid voor ontwikkeld moet worden.

Kom met meer voorbeelden

Mildred wil kleiner wonen

“De situatie voor Mildred Heskes is vast niet uniek. We stellen het daarom op prijs om reacties van lezers en huurders te ontvangen. Die hebben we nodig om een goed beleid te ontwikkelen. Beleid gaat er om de praktijksituatie voor onze huurders te verbeteren”, vervolgt Laurette. “Hoe meer praktijkvoorbeelden we ontvangen, hoe meer we de positie voor onze huurders in een dergelijke situatie kunnen versterken”, vult Roel Ram aan als bestuurslid van de Huurdersraad Vestia. “En daar doen we het voor”, besluit Roel.

Aan de slag samen met Vestia en de Gemeente Zoetermeer

Terug naar de situatie van Mildred Heskes, de Huurdersraad zal contact opnemen met Vestia in hoeverre de ervaringen van Mildred overeenkomen met het door Vestia gevoerde beleid. En we gaan in contact met de senioren-makelaar van Vestia en de gemeente Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer is immers verantwoordelijk voor het  beleid dat mensen zo lang mogelijk thuis en zelfstandig kunnen blijven wonen.

“Nieuwbouw of andere leegstaande gebouwen verbouwen in het centrum van Zoetermeer zou een goede aanpak zijn”, stelt Mildred. “Voor de jongere starters wordt dat gedaan en dat is natuurlijk goed, nog beter zou het zijn als dit ook gedaan wordt voor ons ouderen, uit Mildred als hartekreet.

We houden je op de hoogte van onze voortgang. En laat je horen met je eigen voorbeelden en ervaringen. Het vergroten van de bekendheid van dit onderwerp zal al een positieve uitwerking hebben.

2 Antwoorden op “Het schiet niet op ! Een grote woning inruilen voor een passende seniorenwoning”

  1. Marjolijn Kantelberg

    Kan me helemaal vinden in het verhaal van deze mevrouw, zit in dezelfde situatie met een te groot huis en wil graag kleiner gaan wonen

  2. Ik heb soortvan de zelfde situatie ik zit in een te klein huis met 2 kinderen waarvan 1 kind in de washok slaapt en de ander op zolder nou heb ik een huis gezien in de zelfde gemeente 1 straat verder die leeg staat en groter is ook gevraagd ken ik dan niet ruilen nee wordt er gewoon gezegd is toch sneu of mijn huisje nou leeg staat of die ander een straat verder maar nee ik moet het er maar mee doen als ik ga wassen ken me dochter niet slapen want de wasmachine staat aan in het washok en dat is haar kamer aangezien ik geen slaapkamer meer heb pfff