Federatie Huurders Vestia Hoogvliet, een zeer actieve werkgroep met oog voor de belangen van de huurders

Huurders spreken mee

 

 

Al sinds 2000 actief

In Hoogvliet zet een actieve werkgroep zich in voor de huurders van Vestia. Begonnen zij in 2000 met de huurders van Hoogvliet, in 2018 zetten zij zich bovendien in voor de huurders van de Vestia-woningen in Maassluis, Barendrecht en Brielle. “Feitelijk is ons werkgebied uitgebreid tot de Vestia-huurders in het Rijnmondgebied”, vertelt Els Kamminga. Els is de voorzitter van de werkgroep en is ook lid van de Algemene Raad van de Huurdersraad Vestia. “Dankzij de samenwerking met de Huurdersraad versterken we de positie van onze huurders aanmerkelijk” zegt Els.

Elke woensdagochtend spreekuur

Spreekuur, zegt het voort

“We organiseren wekelijks elke woensdagochtend een uitgebreid spreekuur vanuit onze locatie aan de Werplijn 16 in Hoogvliet”, vervolgt secretaris  Dick Hijman. “We zetten ons ook in om de ruim 16 bewonerscommissies in dit werkgebied actief te steunen”. “Dat doen we door regelmatig overleg te voeren met vertegenwoordigers van Bewonerscommissies om vragen, knelpunten en kansen met elkaar uit te wisselen”, stelt Julia Bolander, lid van de werkgroep. “Zo versterken we met elkaar de positie naar Vestia”, vult penningmeester Nico Beijer aan.
“En we leveren ondersteuning in de vorm van kennis over asbestsanering, grote renovaties”. vervolgt Dick. Trots melden Julia en Dick in koor dat de werkgroep ook gespreksleiders en notulisten leveren aan Bewonerscommissies.

Besparen op energielasten

Hans Koudstaal is zelf ook voorzitter van de bewonerscommissie in zijn buurt vlak bij het RET-station Zalmplaat. “We zetten ons nu in voor de oplossing van een verschil van inzicht tussen Vestia en de gemeente over het onderhoud van een gemeenschappelijke groenstrook”, vertelt hij met veel betrokkenheid. “Het moet voor de huurder een net gebied blijven, daar gaat het ons om”.
Na afloop laat hij met trots de resultaten zien van het werk van deze werkgroep in zijn buurt.

Bewonerscommissies zijn belangrijk en hebben rechten

Yolanda van Wingaarden heeft een juridische achtergrond en die komt in dit werk goed van pas. “Bewonerscommissies hebben wettelijke bevoegdheden”. “Ze hebben zowel advies- als instemmingsrecht”. “Bewonerscommissies hebben het recht om op alle zaken rond het wonen advies uit te brengen aan Vestia”. Vestia moet dan binnen gestelde termijnen reageren en een antwoord geven op de vraag van wat ze gaan doen met dit advies”. “Over servicekosten is er zelfs een instemmingsrecht”. “En daar kunnen we de huurders nu ook actief mee helpen, doordat Els Kamminga onlangs is opgeleid tot Servicecoach”, brengt Dick in. “Laat de huurders gebruik maken van deze mooie kans om niet te veel te betalen aan Servicekosten”, roept Julia.
“En we hebben ook een opgeleide Energie-coach in de persoon van Cok Beckers”verklaart Els enthousiast. “Zo helpen we huurders echt bij het vinden van de mogelijkheden om te besparen op hun energielasten”, meldt Nico Beijer.

Yolanda Wingaarden gaat een actieve rol spelen in de Participatie-parade van 1 september 2018. Zij ziet zo mogelijkheden om het aantal vrijwilligers te vergroten. En ze is blij met de toezegging vanuit de Huurdersraad Vestia dat daarbij actieve ondersteuning zal worden gegeven.

Bereik iets waar u trots op bent

Doe mee en bereik iets waar u trost op zult zijn

En als u dit leest, denk dan even na over waar u sterk in bent en waar u enthousiast van wordt. En zie wat het resultaat is van belangrijk vrijwilligerswerk. De leden van de werkgroep Hoogvliet zullen het beamen. Zeker dat u een leuke en spannende vrijwilligerstaak zult vinden bij de werkgroep of elders bij de Huurdersraad. Een vrijblijvend en boeiend gesprek kunt u tegemoet zien. Bel met 085 0160 105 of mail naar info@huurdersraadvestia.nl.

 

 

Tags: , , , ,