Op naar een sociaal statuut

Waarom zouden de huurders uit elk wooncomplex de kennis in huis moeten hebben om, wanneer er een ingrijpende verbouwing of zelfs sloop zou moeten gebeuren, hun rechten uit te zoeken en afspraken op maat te maken met Vestia? Gegeven dat er veel gedeelde uitdagingen zijn. Een vergissing is zo gemaakt, de emoties laaien op en de onderhandelingen worden door zowel huurders als Vestia regelmatig als zeer onprettig ervaren, met als gevolg grote ontevredenheid. We herkennen dit patroon en willen het graag doorbreken.

Wij zetten ons al 2 jaar in voor een overkoepelende afsprakenset én een model sociaal statuut die de basisrechten van huurders in begrijpelijke afspraken verheldert. Dat scheelt werk en gedoe en verbetert de basissituatie voor huurders die geconfronteerd worden met een verandering of werkzaamheden aan hun woning.

Sociaal statuut vs. sociaal plan

Bij alle renovaties moet een sociaal plan worden gemaakt. Het zijn afspraken op maat, die als onderdeel van een redelijk voorstel aan huurders moeten worden voorgelegd. 70% van de huurders moet schriftelijk instemmen, en dan kan (als niemand weigert en naar een rechter stapt) de renovatie starten.

Een sociaal statuut is een overkoepelende afsprakenset. Het vult het sociaal plan aan en kan bijvoorbeeld eisen omschrijven waaraan een sociaal plan moet voldoen. Onderaan dit artikel staat een onderwerpenlijst voor een sociaal statuut.

Situatie Den Haag

Den Haag kent al een sociaal statuut. Onafhankelijk van een sociaal plan op maat hebben de Vestia-huurders van de ruim 20.000 woningen in Den Haag meer rechten. Dit is weliswaar gebaseerd op oude regels, maar het is meer dan wat er door Wet voorgeschreven wordt. We namen dat als voorbeeld en zouden graag zoiets voor andere Vestia-huurders ook willen en dan ook een verbetering maken op de bestaande tekst.

Overlopen naar Rotterdam

Iedere huurdersorganisatie in de Maasstad deed het: prestatieafspraken maken in Rotterdam. We zagen kansen, onder andere voor het sociaal statuut, maar ook over kleinere onderwerpen zoals ontlabeling en de scootmobielstalling. We hanteerden in het maken van prestatieafspraken onze eigen ambities, wensen en eisen. Zoals goede omstandigheden voor mensen die te maken krijgen met groot onderhoud waarbij ze misschien (tijdelijk) de woning moeten verlaten. Prestatieafspraken is draaien om ambities die wel samen gedragen zijn, we konden de onenigheid over het Woonreferendum omzeilen. Resultaat: we spraken af dat we samen met Vestia gaan werken aan een Rotterdams sociaal statuut, nog in 2017.

Lees hier zelf de Rotterdamse prestatieafspraken. Lees hier onze ambitie voor het sociaal statuut geschreven voor tripartite Rotterdam.

… tussendoor: asbest Hoogvliet

Ongeveer anderhalf jaar geleden werd duidelijk dat Vestia het asbest wilde saneren in de twee complexen Prikkorf en Botreep in Hoogvliet. Een sanering is geen “renovatie in de zin van de wet”, maar wel een ingreep aan de woning waarbij de huurders tijdelijk de woning moeten verlaten. Na een moeizaam traject met ontevreden huurders, is besloten een “sociale afspraken”-set te maken over de manier waarop de sanering verliep en waarop de huurders aanspraak konden maken, bijvoorbeeld een zorghotel voor ouderen die niet fit genoeg zijn om naar een regulier hotel te gaan gedurende de sanering. We spraken met Vestia af dat zij dit plan als voorbeeld nemen voor een model sociaal plan.

… En toen kwam de Woningwet

De Woningwet (artikel 55b lid 1 en 2) verplicht corporaties tot het maken van een reglement voor sloop en het treffen van “ingrijpende voorzieningen”. Dat wil zeggen: als mensen hun huis uit moeten, moeten voorwaarden en natuurlijk de vergoedingen, maar ook de betrokkenheid van huurders, worden omschreven.

Kortom

Het was een lange weg, maar we zijn nu niet ver verwijderd van een sociaal plan én sociaal statuut, waarmee de huurder geholpen wordt bij de zeer ingrijpende situaties van:

– saneringen zoals bij asbest,

– renovatie in bewoonde staat

– renovatie in onbewoonde staat,

– allerhande woningverbetering

– sloop/nieuwbouw.

Dikke winst voor de huurders van wie we de belangen vertegenwoordigen. Binnen een halfjaar willen we hier de eerste concrete resultaten presenteren!

Verder lezen?

Ambitie sociaal plan

Betreffende Woningwet-artikel

Tags: , , , ,