Nieuwe samenwerkingsovereenkomst

We waren op 30 november te gast bij de Raad van Commissarissen bij Vestia. Daar ondertekenden we een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Vestia.

De samenwerkingsovereenkomst is het contract tussen de Huurdersraad en Vestia. De bijlage is een Kruisjeslijst, een uitwerking en interpretatie van de Wet op het overleg huurders verhuurder (“Overlegwet”) die specifiek voor Vestia en huurders van Vestia van toepassing is. Bewonerscommissies vinden hier hun rechten en plichten. We plaatsen voor hen nog een handleiding bij de samenwerkingsovereenkomst.

Waarom hebben we bijna een jaar onderhandeld voor een nieuwe overeenkomst, terwijl die in 2014 al is vernieuwd?

 1. We gaven de rechten van de nieuwe Woningwet van medio 2015 hiermee een formele plek in onze relatie met Vestia.
 2. Sommige afspraken bleken niet bruikbaar en hebben we dus verbeterd, waarbij natuurlijk geen rechten verloren zijn gegaan in dat proces. Een voorbeeld hiervan is het adviesrecht op onderhoud voor bewonerscommissies.
 3. Er was een participatiestructuur bij Vestia met een zelfstandige huurdersorganisatie per vestiging tussen de Huurdersraad en de bewonerscommissies. Er is echter zo veel gereorganiseerd bij Vestia dat de vijf nieuwe vestigingen géén eigen overlegpartner meer kenden die ook daadwerkelijk iets kon bereiken, want (bijna) al het beleid wordt op het Vestia hoofdkantoor gemaakt/uitgewerkt.

Ook op papier staat de laatste stand van samenwerken nu goed verwoord. Wij kunnen onze rechten toewijzen aan werkgroepen (bijvoorbeeld Rotterdam, Energie of servicekosten Hilledijk) en die werkgroepen worden door Vestia erkend als gesprekspartner.

2016-11-30-16-37-54

Cees van der Harst (voorzitter Huurdersraad a.i.) en Arjan Schakenbos (bestuurder Vestia) ondertekenen de nieuwe samenwerkingsovereenkomst

De ondertekende samenwerkingsovereenkomst is hier te lezen en een leeswijzer/handboek voor bewonerscommissies van onze hand volgt!

 

 

 

 

12 Antwoorden op “Nieuwe samenwerkingsovereenkomst”

 1. Petra de Hoog

  We hebben een huurdersraadpleging gehouden in het Westland waarbij alle Vestia huurders zijn uitgenodigd. We gaan een artikel wijden aan deze avond en aan de huidige situatie in het Westland want we zijn nu bijna klaar met het maken van prestatieafspraken.

 2. J.P.N.A. de Geus

  ik ben behoorlijk invalide,kan dus niet naar bijeenkomsten komen,en zo zijn er meer. wanneer begint het energie neutraal maken van de woningen en flats,het eerst de isolatie,zelf mag je het niet laten uitvoeren. dicht tegen mijn woning staat een transformator huis, met een behoorlijke afstraling waardoor het voor mij onmogelijk is om am en drm zenders te beluisteren. weet u een oplossing?

 3. bij Vestia werd er een vraag gesteld door mij
  met het verzoek bij ons in de flat waar ik woon
  met de waterleiding geen tussen kraantjes geplaatst zijn
  wel de toilet maar niet bij wastafel dus perse genootzaak zijn ,
  de hoofdkraan uit te zetten? bij kapot gaan met de water leiding door slijtage of e.c.t ?
  is altijd mogelijk in Spanje wel elk appartement bij aanvoer warm /koud 2 kraantjes tussen
  nederland niet ? dus buren moeten maar onder lopen met schade bovendien.door Vestia de loodgieter ingehuurd
  geef het antwoord moet u zelf doen ,maar maak wel foto,s over onderwerp waar het om gaat verder geen info vermeld bij klachten

 4. bram hunnego

  vorig jaar zijn de rabatdelen vervangen op mijn schuur wegens houtrot,dat was in september 2016 dus het zit er nu 5 maanden op.
  gisteren kwam de opzichter met het verhaal dat er plastic op komt.
  dan kan ik nog geen bloembak ophangen.
  heb voorgesteld om het zelf te onderhouden maar daar zijn ze het niet mee eens volgens hun gaat het over de lange termijn voor het onderhoud.
  toen zei ik dus dan onderhoud ik het zelf wel maar daar waren ze het ook niet mee eens het moet dezelde kleur worden en toen vertelde ik geef maar precies dezelfde kleur als het belendende pand naaast mij.
  ik bleef volhouden en toen zei de opzichter van ik kom van de week wel terug met een staaltje van een rabatdeel in plastis.
  ik heb er best wel een beetje de ziekte er in .
  maar mijn vraag is wat moet ik nu doen????
  het nog minstens15 jaar mee,het vorige zat er 20 jaar op.
  hopende voldoende te hebben geinformeerd,

  bram hunnego

 5. Laurette van de Huurdersraad

  Als u ons maandag belt, dan geven we u advies, dat geeft ons heel even tijd om er over na te denken. Ons kantoornummer is 085 0160105