Terugblik op 2015

Op onze Huurdersdag (verslag volgt!) lag een kopie van ons jaarverslag en veel bezoekers hebben hier nieuwsgierig in gekeken. Want wat deden wij eigenlijk in dat kalenderjaar? Lees hier de samenvatting of download het hele stuk.

 

De belangrijke punten

  • We gaven een positief advies af voor de servicekosten uniformering, dat betekent: minder kosten voor iedereen voor rioolontstopping, administratiekosten en de glasverzekering. Kleine bedragen, maar wel een besparing die elke maand doortikt en voor iedereen.
  • We kwamen overeen met Vestia dat vervuilers van hun eigen leefomgeving daar zelf de kosten voor moeten betalen, maar dat er nooit een heel pand mag worden belast voor vervuiling van een onbekende dader. Wel zou Vestia wat meer in camera-toezicht investeren.
  • In 2015 draaide de geschillencommissie haar eerste jaar! In de loop van het jaar hebben we telkens bijgestuurd op nog beter functioneren.
  • De 1e grote huurdersraadpleging waar alle Haagse huurders voor uitgenodigd waren is erg goed ontvangen en bezocht. Kijk voor een impressie hier.
  • In de eerste steden werd met prestatieafspraken geëxperimenteerd en daarbij werden de eerste bezwaren tegen de Rotterdamse Woonvisie geuit, wat later heeft uitgemond (in veel samenwerking) tot het Woonreferendum.
  • Aan het eind van het jaar werd de intentieovereenkomst getekend, waarin staat dat wij met Vestia een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gingen maken – deels gemotiveerd door de nieuwe Woningwet, deels door de centralisering van Vestia en deels door voortschrijdend inzicht van hoe onze rechten en plichten werken in de praktijk. Waar huurdersrecht wel op papier staat maar niet verzilverd kan worden, moeten we natuurlijk betere afspraken maken, dat beoogt deze samenwerkingsovereenkomst in wording ook.

 

Natuurlijk waren we intern ook aan het ontwikkelen:

  • In 2015 moesten er bestuursleden weg van wie het huurhuis aan een andere corporatie was verkocht: Jelle en George zwaaiden af en Aron, Boyd en Pieter traden toe tot het bestuur. Cees van der Harst (hij was al bestuurslid) nam daarbij het voorzittersstokje over.
  • Eind 2015 kregen we akkoord voor 1,5 medewerker extra! Dat betekent dat het bureau van één werknemer in 2016 uitgebreid kon worden en daarmee heel veel taken die niet opgepakt konden worden, kon gaan vervullen.
  • We maakten ook nieuwe statuten klaar, en bespraken deze veelvuldig binnen de Algemene Raad. Vanwege de omvang van Vestia, de nieuwe Woningwet en het wegvallen van veel platforms op lokaal niveau moesten we echt breder georganiseerd gaan raken en plaats maken voor een grotere Algemene Raad.

 

Niet genoeg aan de samenvatting? Lees hier het hele jaarverslag.

 

Wij gaan in januari/februari aan de slag met het jaarverslag van 2016!

 

Tags: , ,

Een antwoord op “Terugblik op 2015”