De toekomst van sociale woningen van Vestia

Zienswijze: scheiding DAEB en niet-DAEB

  

artikel-westlandKrantenartikelen als deze verschenen in veel van de Vestia-gemeenten. En dat is terecht, want Vestia presenteerde aan gemeenten en ons een voorstel waarin staat hoe veel woningen ze sociaal blijven verhuren in de toekomst. En dat leidde op sommige plekken tot een schok. We mochten op dat voorstel (formeel) reageren en deden dat.

Onze vraag was: hoe ben je als belangenbehartiger een echte belangenbehartiger, maar ook effectief? En dat voor 136 gemeenten? Gelukkig kregen we op de Huurdersdag van 12 november veel input én staan we in veel gevallen op hetzelfde standpunt als de gemeente.

Lees onze zienswijze hier of lees de samenvatting hierna.

 

Harde eis

Een woningcorporatie doet meer dan sociale woningen aanbieden. Zeker als er minder sociale woningen worden aangeboden.

Wij vragen dringend aan Vestia extra aandacht voor: een echt sociaal incassobeleid dat leidt tot veel minder huisuitzettingen dan nu het geval is, een aanpak voor het feit dat er veel mensen in een te dure woning wonen (“omgekeerd” scheefwonen) en we verwachten dat Vestia pro-actief de samenwerking opzoekt met andere corporaties in de gemeenten waar veel sociale woningen (dreigen te) verdwijnen.

 

Rijnmond en Haaglanden

De meeste woningen staan in de regio’s Haaglanden (Den Haag en omgeving) en Rijnmond (Rotterdam en omgeving).

De Rotterdamse Woonvisie baart ons zorgen. Niet alleen omdat het effect heeft op woningzoekenden in Rotterdam, maar ook in omliggende gemeenten, waar ook minder sociale woningen vrij komen. Rijnmond is één “woongebied”, en woningzoekenden staan in één systeem ingeschreven. De regio Haaglanden werkt samen om woonproblemen aan te pakken en daar zijn we heel blij mee. Maar Rijnmond niet. Een kans die aangepakt moet worden en dat noemen we natuurlijk in onze zienswijze.

 

Wanneer zijn we negatief of positief?

We zijn samengevat negatief over het Vestia voorstel voor de gemeenten waar veel sociale woningen weg dreigen te gaan terwijl er wel huurders en woningzoekenden zijn. Tenzij andere woningcorporaties de ‘klap opvangen’. Bij een aantal steden gaven we een toelichting. Dat zijn de volgende.

We gaven een negatief advies af voor: Westland, Brielle, Barendrecht, Rotterdam, Zoetermeer, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp. In deze gemeenten wonen tienduizenden huurders in een Vestia-woning.

We gaven een positief advies af voor: Schiedam, Den Haag. In deze gemeenten staan 22.000 Vestia-woningen.

We waren neutraal over Delft, maar zijn positief als we bemerken dat er op korte termijn wat gedaan wordt binnen de stad (dus door ofwel gemeente ofwel de corporaties gezamenlijk) aan de doorstroming, waardoor voldoende betaalbare woningen wel vrij blijven komen. In Delft staan zo’n 5500 huurwoningen van Vestia.

 

En nu?

Voor zittende huurders verandert er niets.

We hopen en gaan er van uit dat we op korte termijn aan de slag gaan met het sociale incassobeleid. De huurverhogingen voor 2017 worden nu ook voorbereid door Vestia, voor kerst gaan we hier al over om tafel. De wet bepaalt dat de huurverhoging in het algemeeen lager zal zijn dan voorgaande jaren.

Deze zienswijze gaat naar Vestia, wordt besproken door het bestuur en de Raad van Commissarissen en er komt een reactie op. Wij waren niet de enige met een mening, ook gemeenten gaven een zienswijze af. Dit pakket wordt uiteindelijk beoordeeld door Minister Blok, die bepaalt of het voorstel van Vestia doorgang mag vinden. Hij is daarbij verplicht om de zienswijzen mee te wegen.

 

Eerder hebben we al een artikel geschreven met informatie over de scheiding DAEB en niet-DAEB. Hier kun je die lezen.

Link gemist naar de hele zienswijze? Lees het hier.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Een antwoord op “De toekomst van sociale woningen van Vestia”