Wat als: schimmel in je woning

We lazen en hoorden opeens heel veel over schimmel. Daarom zijn wij, Aron en Laurette, in gesprek gegaan met (ervarings)deskundigen. Doel was natuurlijk om te kijken wat we kunnen doen aan dit probleem, dat bij sommige huurders en op sommige plekken erg heftig is.

 

Schimmel heeft 1000+ oorzaken

Iedereen weet dat schimmel een probleem met vocht is. Iets gedetailleerder: er zijn 3 redenen waardoor woningen (behang en/of gipsmuren) kunnen schimmelen:

  • Bewonersgedrag en overbewoning
  • De constructie van de woning (nieuwe isolatiemaatregelen, een koudebrug)
  • Een (onzichtbaar) gebrek aan de woning (een lekkage, grondwater)

Om schimmel te voorkomen moet een huurder in de ene woning zelf veel bewuster isoleren/stoken dan in een andere woning. Huizen zijn nu eenmaal verschillend. Bij de keuze van je huurwoning kan het iets zijn om rekening mee te houden: in huizen uit de jaren ’80 en in een vol huis (veel bewoning) ontstaat sneller schimmel.

Talloze kopers worden ook geconfronteerd met dit probleem, zij hebben geen vraagbaak. Dus doe er je voordeel mee dat je huurder bent, door bij Vestia goed door te vragen: hoe hou ik schimmel weg of bestrijd ik het, hoe ventileer ik slim, hoe komt het dat schimmel precies op deze plek in mijn huis zit?

 

 

Een foutje is zo gemaakt 

Bovenstaande uitleg is géén open deur, want het is erg belangrijk om de diverse oorzaken goed te benoemen bij elk schimmelgeval. Schimmel is een technisch probleem, maar kan snel een communicatieprobleem worden.

Als de oorzaak van het schimmelprobleem, dat ook onzichtbaar kan zijn, verkeerd wordt vastgesteld, ga je met Vestia het verkeerde traject in. Dat is niet effectief, maar voelt vooral niet eerlijk aan. Sommige huizen zijn gevoelig voor schimmelvorming, als daar eenmaal schimmel ontstaat, wil je gewoon goed geholpen worden en is één bus schimmelwerend middel geen duurzame oplossing. Je hebt goede uitleg nodig en misschien zijn er bijvoorbeeld extra ventilatieroostertjes nodig. Het huis verwarmen en daarna een raam openzetten voelt daarnaast niet goed als je puur aan je energierekening denkt, maar is wel noodzakelijk bij huizen die gevoelig zijn voor schimmel. En waarom krijgt de ene huurder gratis een muur opnieuw gewit en krijgt de ander een bus schimmelwerend middel? Kortom: communicatie, uitleg en duidelijkheid over de te nemen stappen is allemaal van belang. Een foutje is zo gemaakt en onvrede is makkelijker te creëren dan weg te nemen.

 

Onze conclusie

We vroegen Vestia één lijn te trekken in de aanpak bij schimmel, maar vooral te letten op de communicatie na een melding én de communicatie via de website.  De stappen die Vestia neemt moeten duidelijk en na te trekken zijn. Vestia ontwikkelt nu een aanpak, die is intern (eigen organisatie) en extern (communicatie). We hebben al een aantal zaken ingebracht en die zijn samengevat: onze wens voor een duidelijke aanpak en transparante communicatie.

 

Zodra er iets van de aanpak van Vestia in concept af is, willen we er iets over zeggen, zo wordt het een betere aanpak. De werkgroep Den Haag is hierbij betrokken en ook benadert Vestia zelf huurders die persoonlijk met schimmelproblematiek te maken hadden.