Huurprijsbeleid van 2016

Eenmaal per jaar kunnen de huurprijzen van huurwoningen worden verhoogd. Ook dit jaar stuurde Vestia de Huurdersraad weer het huurprijsbeleid voor 2016, met daarin antwoord op de vraag: (welke) huren worden verhoogd en met welk percentage?

 

We reageerden formeel per adviserende brief, waarvan de strekking is:

Advies huurbeleid 2016: klikken is openen in .PDF formaat

Advies huurbeleid 2016: klikken is openen in .PDF formaat:

 • Dit jaar wordt opnieuw de maximaal toegestane (door de overheid bepaalde) huurverhoging doorgevoerd. We adviseren dus niet positief.
 • Coulance met het terugdraaien van de inkomensafhankelijke huurverhoging bij inkomensdaling is de Huurdersraad beloofd, maar dit zien we niet terug in het beleid of de concept brief huurverhoging. We vinden dit zeer kwalijk en verzoeken Vestia dringend dit te communiceren.
 • We doen een tegenbod voor een streefhuur van 94% bij nieuwe verhuringen.
 • Het is goed dat 1 op de 7 huurders geen huurverhoging krijgt dit jaar. We doen een tegenbod om de 1 op de 7 huurders die geen huurverhoging zou krijgen, zo te selecteren dat de lokale situatie wordt meegewogen.

 

Het advies is niet bindend en zal sowieso met redenen omkleed beantwoord worden. Dankzij het advies en protest van vorig jaar wordt dit jaar geen inkomensafhankelijke huurverhoging doorgevoerd voor huurders die een huurprijs van meer dan €710 betalen maar waarvan de huurprijs wel sociaal was toen het huurcontract werd getekend.

Tags: , , ,

11 Antwoorden op “Huurprijsbeleid van 2016”

 1. B.lafort

  Veel woningciorporaites matigen de huurverhoging. vestia blijkft gaan voor het maximale. Wij krijgen ook dit jaar weer de hoofdprijs, terwijk Vestia geen ene moer aan onderhoud uitvoert in onze zeer energieslurpende woning.

 2. M.Starre

  Hoe kan het nu dat ik toen ik in 2011 in mijn huidige vestia woning ben komen wonen 578 euro betaalde en nu zonder dat mijn woning ook maar enigzins verbeterd is ik 732 euro betaal , inkomen gaat al jaren achteruit, huur is explosief gestegen in Delft.

 3. Laurette van de Huurdersraad

  Wij vinden het ook absurd. Vestia doet al jaren wat maximaal toelaatbaar is en kijkt daarbij naar hun eigen huishoudboekje, in plaats naar die van huurders. En het is de minister die dit elk jaar weer mogelijk maakt.

 4. we gingen van de gulden naar de euro de huur ging dus dubbel omhoog, als ik vroeger zal zeggen ik heb een huur van 1100 gulden dan verklaarde de mensen je voor gek nu zit mijn huur al op de 596 euro

 5. de huren zijn zeker gestegen woon zelf in een oud huis wat van alles markeert vocht schimmel ,tocht ik woon nu voor 578,90 wat het niet waard is ik ben ook al bezig al bijna vier jaar om kleiner te wonen want ik woon in een vierkamerwoning met tuin maar nee hoor kom maar niet aan bod en geholpen wordt je ook niet dus ga ik het nu anders proberen .

 6. de huren zijn zeker gestegen ik woon in een vrij oud huis me huur is 578,90 er markeert van alles en nog wat aan de woning tocht,vocht,schimmel zit in de winter nou ja al in de herfst al te stoken zit met vesten aan ,ben al vier jaar bezig om kleiner te wonen want ik heb een vierkamer wonen maar je kom maar niet aan de buurt en vestia ja die kan je niet helpen ja als je een probleem geval bent of een tv progamma heeft , ga het nu maar eens anders proberen wie weet wordt ik dan wel geholpen

 7. Laurette van de Huurdersraad

  Erg vervelend om te horen. Bij mankementen aan de woning, zeker schimmel-vocht, die niet worden opgelost: dien klachten in voor alles afzonderlijk via de Vestia website. Dat zou moeten helpen. Hou ons op de hoogte hoe het gaat!

 8. In het jaar 2012 heb ik onterecht een huurverhoging van 6.5% gekregen dat kwam dat ik toen van mijn werkgever mijn laatste afrekening kreeg waardoor mijn jaar inkomen dus veel hoger was als normaal ik vond deze huurverhoging onterecht die gegevens kreeg vestia via de belasting wat naar mijn idee duidelijk inbreuk op je pryvisie is ik heb geen huursubsidie dus wat heeft vestia te maken met mijn jaar inkomen ik woon nu 20 jaar op het Drentheplantsoen in in die tijd is mijn huur met 300 euro gestegen

 9. Petra de Hoog

  De inkomensafhankelijke huurverhoging is een aantal jaren heel hoog geweest. We hebben hier altijd een negatief advies over afgegeven en op andere manieren aandacht proberen te vragen voor de huurstijgingen. Vestia echter opereert wel binnen de kaders van de wet en mocht toentertijd jaarinkomens opvragen. Eén goed nieuwtje is dat de komende tijd de huurverhogingen lager zijn. We gaan binnen nu en een aantal weken een advies afgeven over de huurstijgingen van 2017 dus hou onze website in de gaten voor meer informatie.