Reactie op Vestia over 2016

Wij hebben gereageerd op de Vestia plannen voor 2016. Lees daar hier meer over. 

Het belang van de huurder centraal stellen bij Vestia is een van de doelen van het advies. Wij willen de keuzes beïnvloeden die Vestia maakt in de besteding van tijd en energie. We dragen zowel zaken aan die met geld als met presteren, dienstverlening, instelling en de kerntaak van Vestia te maken hebben. Dit alles om het wonen bij Vestia zo prettig, veilig en betaalbaar mogelijk te houden.

Ons advies samengevat: Nieuwbouw en onderzoek hiernaar juichen we zeker toe. Openheid over de investeringen en renovaties van aankomend jaar vragen we op grond van ons wettelijk informatierecht. We willen precies weten wat het gevolg is van investeringen in woningen op de (beschikbaarheid en betaalbaarheid) van de woningen van Vestia. Vraaggericht investeren in duurzaamheid biedt kansen voor huurders, mits er altijd draagvlak is en duurzaamheid voor huurders ook echt bijdraagt aan meer wooncomfort en minder woonlasten. Vanaf nu verwachten we meer en open gesprek over het huurprijsbeleid. Onze successen over het huurbeleid kregen we in de reactie op dit advies bevestigd. Wij kondigen tot slot een aantal projecten aan: onze wens tot het herzien van het incassobeleid en onze interesse voor de (voor ons te) hoge huurderving en leegstand.

 

Ons grootste succes?

  • Vestia zal NIET de huur extra verhogen (met een inkomensafhankelijke component) bij huurders die weliswaar een sociaal contract hebben, maar inmiddels al een hoge huur boven de €710 betalen. Dit scheelt circa 1000 huurders een aantal tientjes extra – onterechte – huurverhoging.
  • Vanaf 2016 zal Vestia ook communiceren dat zij huurders die geconfronteerd zijn met een inkomensval de mogelijkheid geven bezwaar te maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit kan voor mensen die hun geld extra nodig hebben zeker schelen.

 

Volgende stappen: positiebepaling en huurbeleid 

We zijn natuurlijk niet uitgepraat over het presenteren van Vestia in 2016.

  • Het huurprijsbeleid komt op korte termijn langs ter advisering.
  • Het huurdersrecht bij renovatie is een topprioriteit.
  • Ook dit jaar kijken we daarna nauw naar de uitvoering van de huurverhoging: gaat dat wel overal goed? Meld het ons als u hier wat over wilt zeggen.
  • Leefbaarheid, woningkwaliteit, woningen voor vluchtelingen, dienstverlening: Vestia bereidt statements voor per belangrijk thema (totaal: 12) waarin ze aangeven wat het aandeel van Vestia hierin is. Belangrijk, want de nieuwe Woningwet geeft weliswaar kaders, maar wat dat precies betekent is toch nog onzeker. We bespreken deze positiebepaling per thema met Vestia.
  • We ontvingen een advies over een kwaliteitsovereenkomst, waarop we binnen een aantal weken zullen reageren.

 

 

Lees hier het advies en de reactie van Vestia.

 

Tags: , ,