Met de directeur onderhoud op stap

Dit jaar is het speerpunt van de Huurdersraad “dienstverlening”. Ons motto is: dat de huurder (weer) blij is met Vestia. Het is heel belangrijk dat het onderhoud en het aanzien van de woonomgeving weer een hoger cijfer krijgt.

Onze gesprekken met Vestia én prestatieafspraken kunnen hier een zetje toe geven. Zo streven wij naar een basiskwaliteit voor woningen. Ter ondersteuning van onze gesprekken nodigden we diverse mensen die binnen Vestia bepalen hoe onderhoud vorm krijgt uit om met ons op stap te gaan. Hierbij een kort verslag van wat we hebben gedaan en welke gesprekken we onderweg voerden.

Zuidwijk: Kwaliteit van beheer en onderhoud

Bij de eerste schouw waren de directeur Onderhoud en manager Planmatig Onderhoud aanwezig samen met Jeannette Philips van de Bewonersorganisatie Zuidwijk, John la Gordt Dillié die namens het Huurdersraad-bestuur prestatieafspraken in Rotterdam maakt en tevens in het gebied woont en een bewonerscommissie voorzit. We kennen deze omgeving goed omdat er veel Vestia-bezit dicht op elkaar staat.

We startten bij het complex aan de Keyenburg met vragen over een aantal reparaties. Dit diende als voorbeeld om een gesprek te voeren over de frequentie van schilderwerk. De schilders doen de buitenboel minder vaak dan voorheen en huurders ervaren dit als een achteruitgang in de kwaliteit van het onderhoud, het schilderen wordt nu pas gedaan als het technisch nodig is. Dit gesprek is zinvol omdat we vaststellen dat technisch onderhoud niet per definitie bijdraagt aan de huurderstevredenheid en het aanzicht van het pand.

Adres 2 was de Bewonersorganisatie Zuidwijk om ook de directie Onderhoud bekend te maken met de sociale inzet van huurders voor huurders.

Adres 3 waren 4 complexen aan de Langenhorst parallel aan Oldegaarde: deze complexen zijn in hetzelfde jaar opgeleverd, maar 2 zijn volledig verkocht en 2 van de panden zijn nog in de verhuur door Vestia. De onderlinge grote verschillen in onderhoudskwaliteit en aanzicht waren het onderwerp van het gesprek. Ook binnen hebben we gekeken naar wat er binnen aan de hand is, variërend van slechts gedeeltelijk uitgevoerde reparaties tot oplossingen van huurders zelf om hun scootmobiel te stallen, tot de wijze waarop de ventilatie functioneerde. Dit gesprek is zinvol omdat we vaststellen dat Vestia zeer weinig aan esthetisch onderhoud doet zoals het verwijderen van duidelijke algenaanslag. Huurders worden hier niet zo blij van. Vijf jaar na de reorganisatie en allerlei besparingen leidt dit tot zichtbare achteruitgang. We vinden dat Vestia hier een antwoord op moet formuleren. Ook belangrijk is dat zelfbeheer in zo’n geval vaak een oplossing kan zijn, maar dit wordt regelmatig afgehouden door Vestia. Deze schouw helpt om het gesprek op te starten.

Tot slot bezochten we het Schammenkamp, een pand waar zeer ernstige overlast en ongewenst gedrag voorkomt. In overleg met Vestia is hier een pilot gestart om asociaal gedrag door huurders aan te pakken. Het draait ons uiteraard om de normale huurders die helemaal geen overlast veroorzaken en hier wel hinder van ondervinden. Hier moet Vestia intern enorm goed samenwerken om de situatie onder controle te houden, een situatie die wellicht niet enorm bekend is bij het management van Onderhoud en wat wel een onderdeel is van het werk van de woningcorporaties.

Scheveningen: Woningkwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid
Er staan in Scheveningen vooral heel veel verschillende woningen van Vestia, oude en nieuwe. Een goede basis om te praten over betaalbaarheid, woningkwaliteit en duurzaamheid. De onderhoudsd

irectie was dan ook aanwezig met: de directeur, de expert onderhoud en de expert duurzaamheid/verduurzaming. Vanuit het Huurdersraad-bestuur waren Karin Bakker en Cees van der Harst aanwezig en er is een huisbezoek bij vier woningen geweest. Op alle adressen in deze wijk die we aandeden was iets bijzonders aan de hand:

We startten op de Jacob Pronkstraat, waar kleine huisjes staan. De huur is laag, maar de energierekening hoog. De mogelijkheden om de energierekening (samen) aan te pakken bij dit soort punten werden besproken, waarbij de belangen van de huurder met een smalle beurs uiteraard centraal stonden.

Ter referentie liepen we langs De Olieberg: een voorbeeld van wat een huurder voor een hoge huur krijgt.

Op de zeekant is het qua locatie prachtig wonen, maar de temperatuur binnen is een aanslag op het woongenot en vraagt om een hele specifieke omgang met de woningen binnen. Een en ander bleek te maken te hebben met een aanbouw van na de opleveringsdatum. De weeromstandigheden buiten maken ook dat dit soort panden en hun onderhoud goed moeten worden besproken. Ook de Reepstraat gaf een goed voorbeeld van hoe weeromstandigheden (zout en wind) inwerken op de buitenkant van de woningen. In Scheveningen zijn veel douches in voormalige kasten gebouwd. We zijn in diverse woningen geweest waar milde schimmel- en vochtproblemen waren. Ook hebben we diverse onderhoudsdiensten opgezocht en met hen gesproken over hun werk in de wijk en constateringen. Zo was er sprake van een kleine instorting van een portiek in de Reepstraat.

Ook bezochten we Hoog Lindoduin (van Vestia) én vergeleken we het aanzicht en onderhoud met Laag Lindoduin (van Staedion). We vinden het belangrijk dat wij onze constateringen niet alleen bespreken, maar ook laten zien. Het voorbeeld sprak voor zich.
Niet op de kaart zichtbaar maar wel bezocht was het Vissershof. Dit is een kleinschalig wooncomplex dat perfect geschikt is voor alleenstaande huurders van alle leeftijden, belangrijk woonaanbod om te houden dus. De hoogte van de huur echter en de verschillen tussen huren (tussen 250 EUR en 560 EUR voor een hele kleine woning) waren onderwerp van gesprek.

Tot slot bezochten we de straat Kolenwagenslag, waar sprake is van twee woningen met ernstige en langdurige schimmelproblematiek. De heren van onderhoud zijn hier lang binnen geweest en hebben naast gesprekken met de bewoners ook mogelijke oplossingen doorgenomen.

Daarom is een schouw belangrijk

We vinden het belangrijk dat Vestia-directie en bestuur ook goed weten voor welke woningen en huurders zij werken en hoe het leven er in wijken uit kan zien. Uit de gesprekken met huurders en eigen onderhoudsdiensten op de vloer, maar ook uit de door ons aangedragen thema’s, zijn actie- en bespreekpunten geformuleerd door de directie Onderhoud. Met dit gesprek stoppen we nooit, maar we hebben ons gesprek over woonkwaliteit nu verkleind tot 3 belangrijke vraagstukken waar we mee verder gaan:

  • Duurzaamheid, wooncomfort en betaalbaarheid
  • Basiskwaliteit en betaalbaarheid
  • Aanzicht en onderhoud

In samenwerking met andere Delftse huurdersorganisaties organiseren wij dit jaar ook nog een schouw door Delft waarbij gemeente en Vestia uitgenodigd zijn.

 

Tags: , , , , , , ,

2 Antwoorden op “Met de directeur onderhoud op stap”

  1. G. Sliwa

    Welke mogelijkheden zijn er om te kunnen verhuizen naar Scheveningen vanuit Rotterdam ik bewoon een appartement van Vestia sinds 1992 en ik ben ingeschreven bij woonnet rijnmond vanaf die datum.Mijn postcode is 3037Ta 3b te Rotterdam U heeft woningen in de Jacob Pronkstraat en in de Reepstraat en aan het Vissershof te Scheveningen. Is er een kans voor mij om te verhuizen naar deze omgeving?